Jump to content

Ismerd meg a Wagoneer-t

2021. 03. 13. 08:31

Negyedórányi mozgófilmen keresztül ismerkedhetsz a Wagoneerrel, ami egy éve még Jeep Wagoneer volt, de mára önállósodott.

A Jeep terepképességeit a legkiválóbb luxusautók szolgáltatásaival ötvözi a Wagoneer, amely pontosan egy évvel ezelőtt, formatanulmányként pontosan ugyanígy nézett ki, mint most, ám akkor még Jeep Wagoneernek nevezték. Azóta azonban változott a helyzet, az új tulajdonos, a Stellantis úgy látta jónak, hogy kiemelt, önálló prémiummárkaként pozicionálja a Wagoneert.

A pontos méreteket egyelőre nem közölte a gyártó, de úgy tűnik, a Wagoneer és a Grand Wagoneer között csupán felszereltségbeli különbség van – igaz, meglehetősen nagy. De mielőtt ezekről beszélnénk, lássuk azt a néhány műszaki adatot, amit megosztott a közönséggel a cég.

A létravázas felépítmény extrém erős terepképességeket ígér, amit a Jeepnél szokásos mechanikus és elektronikus vezérlő rendszerekkel told meg a Wagoneer: háromféle összkerékhajtás, mechanikus vagy elektronikus részlegesen önzáró differenciálmű, menetprogramok, opciós légrugózás szabályozható hasmagassággal. Terepen tehát kiválónak ígérkezik a páros, de aszfalton is remekelhet: elöl kettős keresztlengőkaros, hátul több lengőkaros felfüggesztést kapott ugyanis.

 

A hajtást a jól bevált V8-as benzinmotorokra bízták. A Wagoneer 5,7 literes, 392 lóerős egységét 48 voltos mild hibrid rendszer és hengersor-lekapcsolás teszi takarékosabbá; a Grand Wagoneer 6,4 literes motorja szintén képes négy hengerrel üzemelni, maximális teljesítménye 471 lóerő, és 6 másodperc körül gyorsítja 100 km/órára az autót. A váltó minden esetben nyolcfokozatú automata. Vontatni akár 4,5 tonnát is képes az autó, az utánfutó csatlakoztatását külön tolatókamera üzemmód segíti.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)