Jump to content

Átalakított Toyota

2020. 05. 30. 17:21

Hamarosan piacra kerülhet a Toyota LQ sorozatgyártású változata. A sajátos megjelenésű modell ugyanazt a szerepet töltheti be az akkumulátoros elektromos palettán, mint a Prius a hibridek között.

Kínában már kapható a Toyota első tisztán elektromos autója, egy átalakított C-HR szabadidőjármű. Japán újságírók szerint azonban hamarosan jöhet egy kifejezetten villamos hajtásra tervezett, és kizárólag azzal is kínált modell, méghozzá a tavaly bemutatott LQ tanulmány szériaverziója.

A bevezetés időpontjára vonatkozóan még jóslásokba sem bocsátkozik a Spyder7.com weboldal, azt azonban tudni vélik, hogy az alapvető formavilág nem változik. A legtöbb extravagáns részletről azonban le kell majd mondanunk, a küszöbig érő oldalablakoktól kezdve a csíkszerű fényszórókon át a burkolt hátsó kerekekig. Az sem valószínű, hogy az eredeti elképzelés szerint megvalósul Yui, a mesterséges intelligenciára épülő fedélzeti asszisztens, míg a 4. szintű autonóm mobilitási funkciók bevezetésének technológiai és jogi akadályai vannak. Vannak azonban olyan részletek is, amik bekerülhetnek a szériagyártású LQ-ba – ilyen lehet a kiterjesztett valósággal kombinált head-up display, vagy a Lexus RX-ben már alkalmazott, tükörszegmenses fényszóró.

A Toyota LQ minden bizonnyal a Kínában már kapható Toyota C-HR EV / Lexus UX 300e modellpáros hajtásláncát kapja majd meg. Ezek 54,3 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorcsomagja 400 kilométer körüli hatótávolságot tesz lehetővé, a villanymotor 204 lóerős, 300 Nm forgatónyomatékú.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)