Jump to content

Ha érdekel a környezet

2020. 01. 27. 21:25

Újabb luxustanulmányt mutatott be a Bentley. A név a márka századik születésnapja előtt tiszteleg, a tartalom már a következő száz évet vetíti előre – és tesz is azért, hogy ezt megérhessük.

Ötezer éves, rézzel átitatott fa, újrahasznosított rizshéj, a borgyártás melléktermékéből készített, 100 százalékig organikus műbőr – nem csak egzotikus, de fenntartható anyagokból rendezte be új tanulmányautójának utasterét a Bentley.

Az alumíniumból és szénszálas kompozitokból készült EXP 100 GT 5,8 méter hosszú, és csaknem 2,4 méter (!) széles. Az ajtók maguk kétméteresek, szárnyként nyílnak felfelé és kifelé, csaknem három méter magasra.

A fényezés sem hétköznapi: az ősz színeiben csillogó festék környezetbarát, színanyagát a hántolt rizs elégetett héjának hamujából készítik. Az egyébként káros anyag normál esetben hulladéklerakókban végzi, így felhasználása csökkenti a felhalmozódó szeméttömeget.

A motorházfedél központi gerince, a repülő B betű és a hűtőmaszk egyaránt kivilágítható, az indítókulcs közeledtére meg is elevenednek.

Az utastérben bőrrel, üveggel és fával találkozunk – utóbbit kizárólag természetes módon kidőlt, nem pedig kivágott fából nyerik.

Az ülések különlegesek, biometrikusak – mérik a testhőmérsékletet, az utas viselkedését (testhelyzet, fej- és szemmozgás) és a környezeti paramétereket, így biztosítanak maximális kényelmet. Háromféleképpen konfigurálhatók, attól függően, hogy a tulajdonos maga vezet vagy az autóra bízza a vezetést. A tulajdonos egyébként kézmozdulatokkal kommunikálhat a kristályüveg panel mögé rejtett mesterséges intelligenciával, amely például különböző hangulati programokat indíthat el – természetesen etikus módon kikevert és készített illatkompozíciókkal.

Levegőt a csomagtartóban elhelyezett légtisztító berendezésen keresztül kap az utastér; a befúvónyílások lüktetve engedik be a friss levegőt, mintha lélegezne az autó.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)