Jump to content

Kettő az egyben: BMW i3 Solar Edition és az autó töltését biztosító napelem-rendszer

2019. 05. 03. 14:39

Az elektromos autók a megjelenésük óta kuriózumnak számítanak. Ma már egyre elérhetőbb áron juthatunk hozzájuk. Azonban sok tévhit övezi ezt a megoldást, amelyek ma már nem igazak. Például félünk attól, hogy rövid távon lehet velük közlekedni. Azonban csupán át kell gondolnunk, hogy mire is használunk egy autót.

 Egy átlagos család egy nagyobb vidéki városban, mint például Debrecen, az autót munkába járásra és a gyermekek óvodába vagy iskolába történő szállítására használja naponta. Esetenként persze boltba vagy vendégségbe, moziba, színházba is elmegyünk, de ez nem napi szintű. Ezek a tevékenységek naponta nem emésztenek fel többet mint 40-50 km, jellemzően egy családban ez napi 30 km. Ilyen használat mellett a BMW i3 egész héten kiszolgál minket, ráérünk hétvégén töltőre rakni, hiszen 120 amperórás, 42,2 kilowattos akkuival 260 km-t meg tudunk tenni egy feltöltéssel. Magyarországon eleve nem beszélhetünk nagy távolságokról, így már soknak számít, ha valaki 50-100 km-ről jár be dolgozni, ez az autó pedig ebben is partner.

Manapság, amikor az üzemanyagárak is ingadoznak és 400 Ft-os benzin árak mellett lehet tankolni, a fenntartási költség komoly szempont. Az elektromos autók fenntartási költségei alapvetően alacsonyabbak, akár a „tankolásra” használt áram árára, akár a karbantartásra gondolunk, ráadásul sok kedvezményben részesülünk. Például mentességet élvezhetünk többféle gépjárműhöz kapcsolódó adófajta alól, a zöld rendszámhoz kötve több magyar nagyvárosban ingyen parkolhatunk.

Ráadásul most az autó mellé a BMW Group Magyarország egy komplett napelem-rendszert kínál – felár nélkül.A BMW i3 Solar Edition egy olyan kulcsrakész megoldást ajánl nekünk, amivel zéró emisszió mellett akár évi 12 000 km-t ingyen kapunk, hiszen az 1,62 kWp-os napelemes rendszer várhatóan ennyi km-re tudja feltölteni autónkat. Azt gondoljuk, hogy ilyen ajánlat még nem volt soha. Egy autó mellé kapunk egy komplett energiatermelő rendszert. A BMW-vel együttműködve az ELMŰ-ÉMÁSZ biztosítja a napelemes rendszer teljeskörű kivitelezését és engedélyeztetését. Az autóvásárláshoz igénybe vehető az állami támogatás is, amely másfél millió forinttal csökkentheti az árat.

Ráadásul így a „benzinkút” az otthonunkban lesz, ami időt is spórol nekünk: hazaérkezéskor csatlakoztatjuk a töltőkábelt, reggel, indulás előtt pedig feltöltve vár minket az autónk.

Egy elektromos autóval már önmagában is óvjuk környezetünket. Emellett ez a konstrukció azt teszi lehetővé, hogy az i3 használata során minimalizáljuk az ökológiai lábnyomunkat.

További információk elérhetőek az alábbi linken.

(Forrás: szerkesztőség)