Jump to content

Pickup csúcstalálkozó – a Mercedes-Benz X-osztály bemutatkozik

2017. 07. 19. 11:01

A Mercedes-Benz új területek felé nyit. Igaz, a haszongépjárművek eddig sem álltak távol a márkától, de az új X-osztállyal így is elsőként tör be a pickupok piacára. A csillagos platós a Nissan Navara alapjain kínál sokszínű, felfelé törekvő alternatívát.

A Nissan és a Mercedes-Benz közös projektjéből létrejövő pickup a Navara fölé törekszik – a gyártó elmondása szerint mind anyagminőségben, mind pedig tulajdonságokban többet kínál majd az X-osztály. Kívülről például letagadható a rokoni viszony – egyedül a karakteresen alacsonynak tűnő plató lehet árulkodó. Egyébként teljesen új, jól beazonosítható arcot hord magán a modell, amelyet felszereltségtől függően több króm is díszíthet. A széles kínálattal (Pure, Progressive, Power csomagok) az a célja a márkának, hogy kiszolgálja a strapás, munkás bevetésre készülő ügyfeleket, valamint a többcélú modelleket kedvelő, de magas pozícióra törekvő vásárlókat is.

Az X-osztály 5,34 méter hosszú lesz, amelyből a tengelytáv 3,15 métert tesz ki – utóbbiban közösködik, előbbi tekintetében viszont 4 centivel felülmúlja a Navarát. Az 1,92 méteres szélesség 7 centis pluszt takar – ez pedig a helykínálaton is tetten érhető lehet. A modell 1042 kilogrammos terhelhetőséget kínál, szabad magassága pedig Európában alapból 222 mm. Az X-osztály 45 fokos emelkedővel, közel 50 fokos oldaldőléssel és alapból akár 60 centiméter mély folyókkal, tavakkal is megbirkózik.

Belül a Mercedes-Benz-re jellemző formák köszönnek vissza, melyekből kiemelkedik a középkonzolon trónoló, alapból 5,4, felár ellenében 8,4 colos központi rendszer. A felszerelhetőség példás, számos asszisztens rendszer, elektromosan állítható bőrülések, LED-es fényszórók, 360 fokos kamerarendszer és sokszínű digitális kapcsolódási forma is megtalálható a kínálatban.

Már a piaci startnál egészen sokszínű motorpalettával indít az X-osztály. Az X220d és az X250d a jól ismert, Renault-féle 2,3 literes négyhengeres turbódízelt takarja egy és két turbóval, 163 illetve 190 lóerős teljesítménnyel. Előbbi kizárólag hatfokozatú kézi váltóval lesz elérhető, míg utóbbihoz hátsó- és összkerékhajtással egyaránt kombinálható lesz a hétfokozatú, bolygóműves automataváltó. 2018 közepétől érkezik az X350d, amely a gyártó kínálatában jelenleg elérhető háromliteres, V6-os dízelmotort takarja 258 lóerővel és 550 Nm nyomatékkal – és kizárólag a 7G-TRONIC automatával.

(Forrás: autopult.hu / kép: Mercedes)