Jump to content

Változhat a jogsihoz köthető orvosi vizsgálatok szabálya

2015. 02. 06. 11:24

Egy új rendelettervezet értelmében a jövőben változhat a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat életkorra vonatkozó szabálya.

A kormány honlapján olvasható - tizenhárom rendeletet módosító - új rendeletegyüttes szerint a jogosítványhoz szükséges orvosi igazolás tekintetében változtat a rendelet az életkoron. Az új szöveg értelmében az 50 év alattiaknak tíz évig, a 50. életévet betöltött, de a 60. életévét még be nem töltöttek esetében öt évig lenne érvényes az orvosi vizsgálat. (A korábbi rendelkezés a 40. életkort vette alapul mindkét esetben.)

A tervezet szerint továbbá a jövőben egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani nemcsak akkor, ha a kérelmező alkoholfüggőségben szenved, "hanem akkor is, ha nem képes tartózkodni az egyidejű alkoholfogyasztástól és vezetéstől."

A több rendeletet módosító dokumentum rögzíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) feladatát a különböző rendezvények egészségügyi biztosításával kapcsolatban. Eszerint az OMSZ látja el például az autómotor-sport rendezvények egészségügyi biztosítását is.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: Autokalauz és MTI | Fotó: NNG)