Jump to content

Retrot épít a Bentley

2021. 08. 19. 17:32

Amikor a Bentley bejelentette, hogy limitált szériában megépítik az 1929-es Bentley Blower hajszálpontos, működő replikáját, nem vicceltek. Az első autó elkészült, ragyogóan néz ki, és hamarosan átadják tulajdonosának.

Sir Henry Birkin brit aranyifjú a mált század húszas éveinek legendás autóversenyzője volt: nem a végső győzelemre éhezett, hanem a motorsport szeretete tüzelte – és végül egy autótűzben elszenvedett égési sérülés vezetett a halálához.

Az ő nevéhez fűződik a kompresszoros Bentley Blower koncepciója: meggyőződése volt, hogy a feltöltött autóval mindenkit legyőzhet majd. Részben igaza is volt, hiszen a Blower kora abszolút leggyorsabb autója volt, versenyt mégsem nyert, egyrészt, mert nehéz volt, mint egy tank, másrészt mert iszonyatos teljesítménye a megbízhatóság rovására ment.

A Bentley Blower legendájának azonban ez sem állhatta útját, így amikor a Bentley szűk tíz éve úgy döntött, hogy limitált szériában életre kelti a hőskort, egyértelmű volt, hogy a Blower-t hozzák vissza az élők sorába.

Ez a tizenkét darabosra tervezett széria most megvalósult: elkészült a legelső ügyfélautó, természetesen korhű kárpitozással, az alapját adó Blower modell színében. A szóban forgó veterán a négy Blower közül a második volt; a gyári tulajdonban lévő autó a mai napig nem csak üzemkész állapotban van, de hetente meg is futtatják. A zöld karosszériához fehér keréktárcsák, fehér bőr dekorelemek és fekete vászontető társul.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)