Jump to content

Ismét nőtt az elektromos eladás

2021. 09. 22. 18:14

Az év első hat hónapjában megduplázódtak a tisztán elektromos (akkumulátoros és hidrogén üzemanyagcellás) járművek globális eladásai. A piaci részesedés hamarosan elérhet egy lélektani határt.

Az autópiaci elemző JATO Dynamics közzétette az év első hat hónapjára vonatkozó emissziómentes eladási statisztikákat. E szerint januártól júniusig 1,7 millió akkumulátoros, illetve hidrogén üzemanyagcellás villanyautót adtak el világszerte, kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Ez az 1,7 millió a teljes piac 4,95 százaléka – ha minden jól megy, az eladások hamarosan átlépik a bűvös 5%-ot.

Két évvel ezelőtt, 2019 első félévében ugyanez az arány mindössze 2,09 százalék volt; 48 év alatt több mint duplájára nőtt a villanyautók piaci részesedése. A darabszámok tekintetében valamivel szerényebb a növekmény, de így is kétszeres eladásokról beszélhetünk – igaz, ez a statisztika még az év első negyedévére vonatkozott, amikor összesen 750 ezer villanyautót értékesítettek a világ piacain. Ehhez képest a második negyedév további 30%-kal erősebb volt.

Még egy érdekes adat: 2021 első negyedévében ugyanannyi villanyautót adtak el globálisan, mint 2017-ben az egész évben – négy év alatt tehát négyszeresére duzzadt a piac.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)