Jump to content

Romániában több mint ezren haltak meg idén közlekedési balesetben

2022. 09. 01. 17:44

Több mint ezren haltak meg idén közlekedési balesetben Romániában, a legtöbb végzetes balesetet a gyalogosok fegyelmezetlensége, vagy a gyorshajtás okozta - közölte csütörtökön a román rendőrség.

Január 1. és augusztus 30. között 1029-an vesztették életüket a román utakon, 88-cal kevesebben, mint a tavalyi év azonos időszakában, ami 7,9 százalékos javulást jelent. Idén 253-mal, vagyis 8 százalékkal kevesebb közlekedési baleset történt, és 185-tel 2258-ra (7,6 százalékkal) csökkent a súlyos sérülések száma a tavalyi év első nyolc hónapjához viszonyítva.

A súlyos balesetek 18 százalékát a szabálytalankodó gyalogosok, vagy a megengedettnél gyorsabban hajtó sofőrök okozták. A kerékpárosok a súlyos balesetek 11 százalékáért felelősek, az esetek 8,2 százalékában a járművek közötti elsőbbségadás elmulasztása okozott karambolt, 8,2 százalékában pedig az úton szabályosan átkelő gyalogost gázolták el.
Idén 1 millió 366 ezer közlekedési bírságot róttak ki Romániában, ezek közül 420 ezret gyorshajtásért. Több mint 110 ezer sofőr vezetői engedélyét függesztették fel, az esetek csaknem felében szintén gyorshajtás miatt, 16 ezer esetben ittas vezetésért.

Románia évek óta listavezető az Európai Unióban a halálos kimenetelű autóbalesetek tekintetében, lakosságarányosan itt halnak meg a legtöbben közúti balesetben. Az Európai Unióban tavaly csaknem húszezren vesztették életüket az utakon, közülük 1779-en Romániában. Tavaly mintegy 27 ezer személyi sérüléssel járó baleset történt az országban, a legtöbb júliusban és augusztusban.

(Forrás: autokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)