Jump to content

Lexus LX 2022

2021. 10. 14. 18:47

Hűtőrácsa a Csillagok háborúja újdonsült főgonoszának, Kylo Rennek a maszkját idézi, az utastere fényűzőbb, mint az LS luxuslimuziné, minden más pedig olyan, mint amit a Lexus LX-től megszoktunk - azaz egy Toyota Land Cruiser.

Amikor a Toyota leleplezte a Land Cruiser 300-ast, sejteni lehetett, hogy a modell hamarosan Lexus LX-ként is bemutatkozik, hiszen a prémiummárka 1995 óta forgalmazott csúcs-terepjárója mindig is a Land Cruiser alapjaira épült.

A cégcsoport nem is okozott csalódást: a negyedik generációs Lexus LX megérkezett, és valóban, egyértelmű a rokonság. Nem csak a GA-K platform azonos, ami 195 kilót faragott le a saját tömegből, miközben 20 százalékkal merevebb, mint korábban; nem csak a 3.5 V6-os turbómotor stimmel, amely 415 lóerővel és 650 Nm-rel mozgatja a nagy autót (hibrid egyelőre itt sincs, pedig a szintén GA-K platformos Toyota Tundra már megkapta), de a sziluett is stimmel.

 

A hátsó futómű maradt a régi, az első kettős keresztlengőkaros. Az acélrugókat hidraulikus rendszerrel kombinálva valósítják meg a hasmagasság-állítást, amely nem csak a vezető kedve szerint, de automatikusan is szabályozza a talajtól való távolságot, akár az autó dőlése vagy bólintása függvényében. Adaptív lengéscsillapítás, valamint több állású terepüzemmód-választás is társul ehhez, így az LX valóban jól boldogul terepen – legalábbis papíron. A terepezést segíti a körkörös kamerarendszer, amellyel a jármű hasa alá is bepillanthatunk.

A dizájnra kár szót vesztegetni, a Lexus egyedi orral és farral szerelte fel a Toyota Land Cruiser 300-ast, no meg átalakították a D-oszlopot, így az most orsó alakot öltött, kapcsolódva a hírhedt hűtőmaszkhoz. Ez utóbbi akár széles, krómozott sávokból is felépülhet – ennek hasonlósága a Star Wars novemológia sötét nagyúrjának, Kylo Rennek az álarcával zavarba ejtő. Az is igaz, hogy ezt a bizarr rácsozatot csak akkor kapjuk meg, ha a frissen bevezetett Ultra Luxury felszereltségi szintet választjuk.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)