Jump to content

Ineos Grenadier

2021. 07. 08. 08:50

Egyre közelebb kerül a megvalósuláshoz az Ineos Grenadier, a klasszikus formavilágú nagy terepjárók piacának legújabb szereplője. Most a leendő műszerfalat mutatták meg, és nem győzünk álmélkodni.

Mintha a Humvee katonai terepjáró állt volna modellt ahhoz a kezelőfelülethez, amely a brit fejlesztésű Ineos Grenadier keményvonalas terepjáróban fog bemutatkozni hamarosan.

Az idén ősztől rendelhető Ineos Grenadier piacra lépésével egy négy évvel ezelőtt megszületett álom valósul meg: az azonos nevű vegyipari óriás leányvállalataként megalapított Ineos Automotive azért jött létre, hogy egyesítse a megállíthatatlan, hardcore terepjárók alkalmasságát a modern személyautók kényelmi és biztonsági szolgáltatásaival. Ezzel olyan nagy nevű ellenfelekkel méri össze magát, mint a Mercedes G-osztály, a Land Rover Defender, a Jeep Wrangler vagy a Toyota Land Cruiser.

A Grenadier az Ineos első és eddig egyetlen, hivatalosan még be sem mutatott terméke, amely arról a fogadóról kapta a nevét, ahol az egész ötlet megfogant Jim Ratcliffe tulajdonos fejében. Ennek a Grenadiernek a leendő utasterét mutatta most be a vállalat.

A vezető tervező bevallása szerint a modern repülőgépek, hajók és traktorok szolgáltak ihletadóul a belső kialakításhoz. A vezérelv a funkcionalitás volt: logikusan, ösztönösen kezelhető műszerfalat kívántak alkotni. A billenőkapcsolókat  és kezelőtárcsákat meglehetősen távol helyezték el egymástól, hogy kemény terepen se nyúljon mellé az ember, minden funkciót egyértelműen jelöltek. Sőt, a később felszerelhető kiegészítő technika (csörlők, külső világítás stb.) vezérlő kapcsolóit is beépítették és előre bekábelezték.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kapna érintőképernyőt a Grenadier: a 12,3 colos monitoron keresztül Apple CarPlay és Android Auto okostelefon-integráció is megvalósítható, így a navigációs feladatokat az okostelefonra bízták, ahogy egy sor további szórakoztató funkciót is. Azért az autó maga is kapott okos szolgáltatásokat, például a nyomvonalrögzítő, amivel a felhasználók egy komoly terepkaland után saját útvonalukat visszakövetve térhetnek vissza a civilizációba. Aki nem akar az érintőképernyővel bajlódni, az egy tekerőtárcsán keresztül is kezelheti a funkciókat.

 

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)