Jump to content

Toyota GR Yaris Litchfield

2021. 06. 24. 19:21

A brit Litchfield bő 15%-kal megnövelte a Toyota GR Yaris motorteljesítményét. Az 1,6 literes turbómotor így átlépte a bűvös háromszázas határt.

A motorvezérlést módosítva a teljesítményt a gyári 261-ről 300 lóerő fölé emelték, a forgatónyomaték 360 helyett 400 Nm – az előbbi szűk 15, az utóbbi bő 10 százalékos erősítést jelent.

A módosítás során ügyeltek a vezethetőségre, az extra teljesítmény egyenletesen, kiszámítható módon jelentkezik. Az alapbeállítás és a tuning között okostelefonos applikációból választhat a felhasználó. A semmi további beavatkozást nem igénylő, plug & play teljesítménynövelő box mindössze 600 angol fontba (245 ezer Ft) kerül.

Ha ez nem elég, kérhető mechanikus futómű-átalakítás is, két irányban állítható lengéscsillapítókkal, 20 mm-rel megnövelt nyomtávval, feszesebb szilentekkel és diszkrét ültetéssel. Az új konfigurációban szinte teljesen megszűnt az oldaldőlési és bólintási hajlam, viszont ajánlott kerülni a rossz minőségű utakat – az alapkiépítésű GR Yaris, mivel rali-versenyautónak tervezték, akár enyhe földúton is magabiztosan halad.

 

A Litchfield ezen túl hajlandó eltávolítani a kipufogórendszer fojtását, de akár a részecskeszűrőt is kiszerelik, továbbá fejlesztettek egyedi leömlőket, hátsó hangtompító dobot, továbbá komplett nemesacél versenykipufogó kittet is.

A legfontosabb változtatást azonban az utastérben eszközölték: új üléssíneket terveztek, így 40 mm-rel mélyebbre került az üléshelyzet, amivel a GR Yaris egyetlen kritikus pontját orvosolták. Így már elfér a bukósisak is a tető alatt, sőt, a Litchfield által szintén kínált bukókeretnek is jut hely.

 
(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)