Jump to content

Hallássérülteket segít a Hyundai

2021. 06. 08. 21:12

Fényjelzéssel, illetve tapintható szignállal jelzi a forgalom fontos hangjait a hallássérült vezetőknek a Hyundai új technológiája.

Dudálás, fékcsikorgás, szirénák, kiabálás: észre sem vesszük, mennyi információt nyerünk vezetés közben hallásunkon keresztül – egészen addig, amíg meg nem fosztanak bennünket ezektől a hangoktól.

A Hyundai olyan új technológiacsokrot fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hallássérült autóvezetőknek, hogy látás és tapintás útján érzékeljék a külvilágból, illetve az utastérből (pl. navigációs utasítások) érkező hangokat.

A rendszer mesterséges intelligencia alkalmazásával azonosítja és kategorizálja a hangokat, majd az azokhoz társítható üzenetet megjeleníti a head-up kijelzőn, illetve a kormánykeréken kialakított LED-soron, vagy a kormánykerék megfelelő mértékű rezgetésével tájékoztatja azokról a vezetőt.

A technológiát egy szöuli hallássérült taxis történetén keresztül népszerűsítik, illetve azt felhasználva igyekeznek felhívni a figyelmet a csökkent képességű emberek szükségleteire.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)