Jump to content

Ennyien bicikliznek

2021. 04. 17. 13:05

Érdekel, hány kerékpáros teker a körúti, új biciklisávban? És közben hány autós nyomorog a megmaradt egy sávban? Megszámoltuk.

Hogy mekkora siker a körúti biciklisáv, arról a BKK adott ki nemrég közleményt, de az abban szereplő napi 2500-3000 kerékpáros a korábbi helyszíneken általunk mért biciklis számhoz képest irreálisnak tűnt. Nincs okunk kételkedni a BKK mérési eredményeiben, biztos jól számoltak, de hogy arról is legyen fogalmunk, eközben mennyi autós jár ezeken a szakaszokon, kimentünk a körútra és megnéztük.

A módszer egyszerű, mivel az ördögnek sincs kedve 24 órán keresztül dekkolni az út mellett, közben sávokat bámulni, strigulákat húzogatni és sajnos egyéb, okos forgalomszámláló műszerünk sincs, így kitettünk a körútra egy kamerát, amely 2 másodpercenként készített egy fényképet. A széles látószög miatt ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy ami arra jár, az rajta legyen legalább egy képen. Igaz, az ebből készült végtelen hosszúságú – bő 42 ezer képből álló – timelapse videót sem volt kedvünk megnézni, de valahogy csak meg kellett számolni, miből mennyi jár a körúton. 

Kíváncsian vártuk, hogy vajon mi lesz a számolás vége. A végeredményt minimális kerekítés után kaptuk, mert az éjszakai résznél biztosan csúszott hiba a számolásba, mindkét oldalról. (A teljes videót a képeken szereplő esetleg olvasható rendszámok, felismerhető bringások miatt nem tesszük ide, de akinek van kedve újraszámolni, annak szívesen megmutatjuk.)

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)