Jump to content

Félezres Toyota

2021. 04. 09. 06:53

Konkrét ígéret még nem hangzott el, de minden jel arra mutat, hogy a Toyota GR Supra 2022-ben megkaphatja a BMW legújabb sportmotorját.

A BMW X3M/X4M fedélzetén tavaly mutatkozott be a BMW M legújabb alkotása, az alapjaiban átdolgozott soros hathengeres motor, amely alapkivitelében 480, élesebbre hangolva 510 lóerőt ad le. Ez az S58-as kódjelű erőforrás annak a B58-as motornak a radikálisan átdolgozott verziója, ami jelenleg többek között a Toyota GR Suprában is megtalálható.

Műszakilag semmi akadálya nincs tehát annak, hogy az új, sokkal erősebb motor (a hathengeres Supra jelenleg 340 lóerős) is bekerülhessen a Toyota sportautójának orrába. Kérdés, hogy a BMW M részlege hajlandó lesz-e odaadni a motort a japánoknak – úgy tudjuk, Tada Tecuja főmérnök már megkezdte a meggyőzési hadműveletet.

Ha szabad jelzést kap is a projekt, annak nyilván lesznek idő- és mennyiségbeli korlátai feltételei. A japán szaksajtó szerint a 480 / 510 lóerős Supra a típus hattyúdalaként, pár száz darabos széria erejéig valósulhat meg., legkorábban a 2023-as modellévben. A jó hír, hogy addig sem marad változatlan a GR Supra: Tada-szan szerint minden évre tartogatnak valami továbbfejlesztést, így fokozatosan jutnak majd el ahhoz a most megszellőztetett csúcsmodellhez, amit várhatóan Supra GRMN néven hoznak majd forgalomba.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)