Jump to content

Toyota Yaris Cross

2021. 03. 31. 11:21

Európában gyártja, 2021-től forgalmazza legújabb crossoverét a Toyota. A modell nem csak technológiájában, de megjelenésében és nevében is a Yarisra épül.

Negyedik generációs hibrid hajtáslánccal debütál a TNGA-B padlólemezre épülő Yaris Cross, a Toyota C-HR alá betagozódó városi crossover.

Ez ugyanaz az egység, amit a Yarisba is beszerelnek, ám a részletekről eddig nem beszélt a Toyota: a nagyobb modellek hibrid rendszereiből visszafejlesztett, 1,5 literes, háromhengeres motor rengeteg fogyasztáscsökkentő megoldást alkalmaz, az Atkinson-ciklusú szelepvezérléstől a kisebb belső súrlódásig. A termikus hatásfok – autó motoroknál – kiváló: 40%.

A hajtáslánc kombinált teljesítménye 116 lóerő, a fejlesztők állítólag arra törekedtek, hogy a rendszer az alacsonyabb fordulatszám-tartományban legyen különösen élénk. Az átlagos CO2-kibocsátás 90 g/km alatt marad, legalábbis az elsőkerék-hajtású verziónál.

Igen: a Yaris Crossból összkerékhajtású változat is készül majd, méghozzá elektromos hátsó hajtással, amely csak elinduláskor és gyorsítás során üzemel, illetve tapadásvesztés esetén segít be a hajtásnak. Az AWD-i modell valamivel kevésbé takarékos, nem egészen 100 gramm szén-dioxidot küld a légkörbe minden kilométeren. Ha megrendeljük a legnagyobb, 18 colos (!) keréktárcsákat, akkor várhatóan érezhetően magasabb lesz az érték.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)