Jump to content

Ezt teszi a Honda az akksikkal

2021. 03. 15. 11:20

Energiatárolásra használják vagy alkotóelemeire szedik szét a hibrid és elektromos Honda járművek hajtóakkumulátorait Európában.

A kohászati cégből akkumulátor-szakértővé avanzsált francia SNAM (Société Nouvelle d’Affinage des Métaux) lesz a partnere a Hondának abban a projektben, amelyben az autógyártó részben vagy teljesen elektromos modelleiből kinyert akkumulátorokat hasznosítják újra.

A Honda 2022-re minden alapmodelljéből kínál részben vagy teljesen elektromos verziót: a tavaly bevezetett CR-V Hybrid után idén itt a Honda e, hamarosan jön a Jazz e:HEV Hybrid is. Addig is, amíg ezek elöregszenek, ott vannak a régi, NiMH akkus modellek: az Insight, a CR-Z vagy a Civic Hybrid. A legkevésbé sincs tehát elkésve a Honda ezzel a projekttel, amelynek előkészítésén 2013 óta dolgoznak együtt a SNAM-mal.

Az érintett akkukat 22 országból gyűjti össze a Honda, majd eldöntik, hogy azok alkalmasok-e az ismételt felhasználásra vagy csak értékes nyersanyagaikat tudják kinyerni. Utóbbi esetben ismét akkumulátorokat készítenek azok felhasználásával, ha viszont még van élet az akkukban, akkor otthoni vagy ipari energiatároló egységekben kaphatnak helyet és szerepet.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)