Jump to content

Ujjlenyomatos luxusverda

2021. 02. 17. 08:44

Az egyediség lassan tényleg nem ismer határokat a Porschénél. Most új technológiával akár az ujjlenyomatot is rányomtatják az autóra.

Rengeteg árnyalat közül választhat az a szerencsés, aki új Porsche 911-est (vagy bármilyen más modellt) rendel magának. Ha még ez sem volna elég, akkor az Exclusive Manufaktur jó pénzért tényleg bármilyen színt vagy belsőt elkészít a vevő igénye szerint. Pár dekoráció rendelhető a 911-eshez, de most tovább mentek a szokásos versenycsíkoknál vagy retrós feliratoknál. Ujjlenyomatot nyomtatnak a csomagtérfedélre, hogy ne legyen kérdés, kié is az autó.

Ennél személyre szabottabbat már tényleg nehezen lehetne kitalálni, hiszen az ujjlenyomat tényleg egyedi azonosító. A minta elkészítéséhez teljesen új technológiát használnak. Míg korábban ilyesmire csak festéssel volt lehetőség, esetleg nyomtatott fóliával, addig az új gép már közvetlenül az elemre nyomtatja a mintázatot. Jelen esetben a tulajdonostól vett ujjlenyomatot. A nyomtatás után polírt kap és úgy kerül fel az elem az autóra.

Nehézsége, hogy ehhez nagyon precíz robotot kellett fejleszteni, cserébe egyetlen árva festékpötty nem kerül rossz helyre és nem is vész kárba. Az új fényezés másik vonzata, hogy az ujjlenyomat megadásával biometrikus adat keletkezik, amit bizalmasan kell kezelniük. Az egyediségnek ára van, ez a művelet 2,5 millió forinttal dobja meg az autó vételárát.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)