Jump to content

Autós rosszullét ellen

2020. 12. 21. 11:19

A modern technika nyújt segédkezet az autós rosszullétek csökkentésére, ami az önvezetés hajnalán egyre fontosabb feladatnak tűnik.

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy tempós és kanyargós útszakasz alatt rosszul lettünk a sofőr mellett vagy mögött ülve, és az sem ritka, hogy normál sebesség mellett egyszerűen az olvasástól leszünk rosszul az autóban. Utóbbi problémára nemrégiben a Citroen rukkolt elő egy furcsa szemüveggel, most pedig a hazánkban mérnöki irodát nyitó Jaguar Land Rover számolt be arról, hogy hogyan csökkentené az autós rosszulléteket.

A brit márka felmérése szerint az emberek 70 százalékát érinti az autózás közbeni rosszullét, ezért alapos kutatásokat folytatott a témával kapcsolatban. A kutatások során közel 25 ezer kilométernyi autós rosszullétet elemeztek ki, és létrehoztak egy olyan algoritmust, mely speciális szenzorok révén elemzi az utasok állapotát, és a kocsi viselkedésének befolyásolásával, valamint az utastér beállításainak megváltoztatásával hatékonyan veszi fel a harcot a hányinger ellen. A Jaguar Land Rover szerint ezzel, illetve az út felől érkező alacsony frekvenciájú mozgások aktív futóművel történő kiküszöbölésével mintegy 60 százalékkal csökkenthetők a kellemetlen tünetek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen érzékelőket használ a technológia, mint ahogy azzal kapcsolatban sem nyilatkozott a cég, hogy mikor jelennek majd meg a forgalomban a rosszullétet csökkentő első autók. Az új technológiára az önvezető autók korában fokozott szükség lehet, hiszen ezekben a járművekben egyre többen és egyre több időt töltünk majd el például olvasással és munkával – remélhetőleg émelygés nélkül.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)