Jump to content

Összeáll a Toyota és a Hyundai

2020. 11. 14. 10:31

Hidrogén üzemű teherjárművek tankolásához szükséges, szabványos infrastruktúra kifejlesztésén és elterjesztésén dolgozik egy hattagú nemzetközi konzorcium. Két konkurens autógyártó is benne van a csapatban.

A hidrogén üzemű személyautókat, bármilyen kevesen vannak is a világon, egységes norma szerint tankolhatjuk, bármerre járunk. Ez ugyanakkor nem igaz az üzemanyagcellás teherjárművekre – nyilván, mert ezekből még a személyautóknál is kevesebb van.

Viszont mivel a Toyota Kaliforniában nyerges vontatót, Japánban pedig menetrend szerinti buszt kínál FCEV technológiával, ideje létrehozni egy új szabványt – pontosan ezen dolgozik a Toyota, a Hyundai, a Nikola Motor, valamint az Air Liquide, a Nel Hydrogen és a Shell.

A Sora busz és a Project Portal teherkikötői szállítóhálózat elterjedése egyaránt azon múlik, létrejön-e a globális szabvány: a személyautókhoz használt rendszerekkel ugyanis túl sokáig tart feltölteni a nehéz járművek tartályát, illetve a viszonylag csekély nyomás miatt feleslegesen nagy tartályt kell szerelni ezekre a járművekre – ezen változtatna az új norma.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)