Jump to content

Itt a kamionok jövője

2020. 11. 10. 21:21

Az IVECO németországi gyárában elkészült az első Nikola Tre elektromos nyerges vontató.

Elkészült az első Európában összeszerelt Nikola Tre elektromos nyerges vontató – derült ki a Nikola Motor Company harmadik negyedéves jelentéséből. A prototípust az IVECO ulmi üzemében végszerelték és az év végéig még négy Nikola Tre készülhet el a jelenleg fejlesztés alatt álló üzemben.

A gyártó közlése szerint jövő év első felében tovább folytatják a kísérleti széria gyártását, pontos darabszámot azonban egyelőre nem tettek közzé. Az elkészült prototípust most számtalan tesztnek és vizsgálatnak vetik alá. Első körben futópadra teszik, beállítják az e-tengelyek nyomatékleadását, illetve tesztpályán is kipróbálják.

A Nikola Tre európai bevezetésének ideje még kérdéses, viszont Észak-Amerikában 2021 utolsó negyedévében tervezi piacra dobni a márka. A tengerentúlra készülő változatokat várhatóan az Európából érkező főegységekből fogják összeszerelni a Nikola arizonai gyárában.

Elképzelhető, hogy a Nikola Tre nyerges vontatót IVECO “E-Way” néven fogják forgalmazni nálunk. Miután tavaly a CNH Industrial részesedést szerzett a Nikola Motor Companyban, szinte nem is volt kérdés, hogy a modell európai fejlesztésű fülkét kap. Egy EU’s szabványoknak megfelelő kabin fejlesztése ugyanis tetemes költségeket emészt fel. Ennek köszönhető, hogy a képen látható, álcával ellátott Nikola Tre alapvetően különbözik a  2018-ban bemutatott fantáziarajzoktól és inkább egy IVECO S-Way-re hasonlít.

A Tre hajtásáról 480 kW-os (650 LE) elektromotor gondoskodik, amely a – legnagyobb kapacitás esetén – a 720 kWh-os összteljesítményű akkumulátorcsomagból nyeri a működéshez szükséges áramot. Ebben az esetben az egy feltöltéssel megtehető hatótáv akár 400 kilométer is lehet. Az újdonság két- (4×2) vagy háromtengelyes (6×2) változatban fog készülni.

A Nikola tervei között szerepel egy üzemanyagcellás változat fejlesztése is, amire azonban még néhány évet várni kell.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)