Jump to content

Így frissült a Hyundai Tucson

2020. 09. 15. 13:32

Bizarr orrkialakítással, újszerű biztonsági funkciókkal, mechanikus kapcsolók nélküli kezelőfelülettel és rengeteg hibrid opcióval érkezik még idén az új Hyundai Tucson.

Kísérleti: a Hyundai maga is így nevezi a Tucson megjelenését. A kísérlet ráadásul kockázatos is, mert az egész világon fogják értékesíteni, és eddig úgy tudtuk, a globális piacokon a semleges, középutas dizájn a biztonságos megoldás.

A Tucson sem nem semleges, sem nem biztonságos: a karosszéria szoborszerű felületváltásokkal sokkol – ott pedig, ahol ki kellene emelkednie (hátul, az emblémánál), pont belesimul a felületbe, igaz, ezt egy üveglogóval teszi, ami megint csak nem átlagos.

Azt már az előzeteseknél láttuk, hogy a sokszögletű orr háromszögei valójában nappali világítást rejtenek magukban; hátul széles, szintén rejtett lámpatestek replikáznak a formanyelvre – és újdonságként az ablaktörlőt is elrejtették, méghozzá a spoiler alá. Oldalt parabolikus ív köti össze a karosszéria végpontjait.

A kilenc karosszériaszín mindegyike kérhető kontrasztos fényezésű tetővel – ebben nincs semmi forradalmi, de nem lehet minden téren újat kitalálni.

Az utastérben (opcióként) 2 x 10.25 colos kijelző feszül a vezető előtt, műszerfali árnyékoló nincs, ami nyitottabbá teszi a teret. Kapcsolók sincsenek, mindent érintőképernyőről irányítunk, ami általában butaság, de úgy tűnik, a Hyundai tanult a többiek hibájából, és nem rejtette menük mélyére az azonnali elérést követelő funkciókat (hangerő, klímaszabályozás).

Apropó, klíma: a hagyományos légbefúvók mellett rejtett diffúzorokból is árad a levegő, az utasok maguk döntik el, hogy a hagyományos, koncentrált légsugarat választják vagy inkább a gyengéd áramoltatást. Újdonság még a háromzónás klímaszabályozás lehetősége. Az első ülések klimatizálhatók, a hátsók fűthetők.

A sebességváltó elektronikus, a hangulatvilágítás 64 színben választható, erőssége 10 fokozatban szabályozható. Van online kapcsolódás, felhő alapú navigáció, kombinált navigáció (a parkolótól tovább vezet a telefonon a végső úti célig), távvezérelt funkciók, és van felhasználói profil is, így ha másik Hyundaiba ülsz át, ott azonnal aktiválhatod a kedvenc navigációs, nyelvi, rádiós és klímabeállításaidat. Okostelefon-integráció, sok hangszórós prémium audiorendszer, sok-sok USB töltőaljzat – van itt minden.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)