Jump to content

Az igazság a téligumikról

2020. 08. 21. 12:12

Megéri-e használt téli gumit vásárolni? Számít a gumi márkája? Egy hevesi gumis véleménye a téli gumi-témakörben.

Egy hevesi fiatalember, Tóth Kristóf töltötte fel autós YouTube-csatornájára az alábbi videót, melyben saját tapasztalatait árulja el a téli gumikkal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre. A videóban elhangzottakat ne tekintsétek igazságnak, sokkal inkább véleménynek.

Ahogy az a videóban is elhangzott, az ajánlások szerint tartós 7°C alatti hőmérséklet esetén nagyon erősen ajánlott a téli gumik felrakatása. A mai, korszerű gumiabroncsok a gyártók többé-kevésbé egyöntetű véleménye szerint tízéves korig érdemi állagromlás nélkül tűrik a különféle környezeti hatásokat, azonban tíz év után már gyors romlás tapasztalható a gumit alkotó keverék állagában, a gumi felkeményedik, amelynek köszönhetőn síkos úton hamarabb megcsúszik.

Érdemes megjegyezni, hogy Európában általánosságban 4 mm profilmélységig számít téli guminak a téli gumi. Ha az abroncs felülete ez alá kopik, nyári gumiként még el lehet használni az abroncsot. Hazánkban jogszabályban előírt minimális profilmélység 1,6 mm téli gumik esetén. Egyes gumigyártók már a mellett kampányolnak, hogy a termékeik 1,6 mm-ig biztosítják megfelelő a tapadást.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)