Jump to content

A tökéletes Mazda

2020. 08. 13. 12:32

A Mazdának japán gyártóként rengeteg hagyománya van, és ezek közül az egyik az agyagmodellek használata autóik tervezésekor. A gyáriaknak azonban úgy tűnik, hogy lassan fel kell adnia, vagy legalábbis újra kell gondolnia majd ezt a megoldást, ugyanis a tökéletes formák iránti vágy erősebb a japánokban, így be kell vetniük a digitális formatervezés technológiáját is.

A Mazda formanyelve talán az egyik leglátványosabb manapság az autóiparban, és alig-alig találni olyat, akinek ne tetszenének a japán gyártó autói. A folyamatos fejlődés persze elvárás, és a Mazda ennek szellemében jövőre be is mutatja majd első olyan modelljét, ami már a legfrissebb, továbbfejlesztett formanyelv alapján készült el – ez egyébként a Kai koncepció által előrevetített új generációs 3-as lehet majd.

Ehhez a modellhez pedig már a legújabb, digitális technológiát is alkalmazniuk kellett a mérnököknek, de egyelőre még a két módszert – az agyagmodellezést és a számítógépes tervezést – egymás mellett használva igyekeznek rálelni a helyes útra. A két mérnökgárda természetesen egymást segítve törekedik a tökéletes forma megalkotására, de mindeközben valamilyen szinten konkurenciát is jelentenek egymás számára.

Minderről maga Takahiro Matsui, a Mazda formatervezési szakértője beszélt: „Ez a kezdete a közös alkotásnak és a versengésnek. Együtt kell dolgoznunk, miközben harcolnunk is kell a másikkal” – mondta a vezető, aki azt is elárulta, hogy az agyagmodellezést végző mérnököknek nincs könnyű dolga, hiszen olykor 0,01 mm-es változtatásokat kellett végrehajtaniuk a tökéletes forma érdekében. Először egyébként az elképesztően látványos Vision Coupe tanulmány esetében dolgozott együtt a két csapat – és reméljük, hogy ebből a koncepcióból sorozatgyártású modell is készül majd.

(Forrás: autopult.hu / fotó: vezess.hu)