Jump to content

Új Toyota Harrier

2020. 04. 16. 22:56

Nyártól kapható Japánban a Toyota Harrier új generációja. A modell a nálunk is kapható RAV4 technológiáját alkalmazza, később pedig még akár Lexus RX-ként is viszontláthatjuk.

Mindannyian jól ismerjük a Toyota Harriert, habár soha nem forgalmazták Európában, és nem is fogják. Viszont másfél generáción keresztül ugyanaz az autó volt, mint a Lexus RX – amióta azonban a Lexus is kapható Japánban (15 éve), a Harrier saját útját járja. Nem nőtt meg olyan rettenetes mértékben, és bár szépnek nem feltétlenül neveznénk, annyira nem megosztó karakter, mint a Lexus RX crossover.

Mindez azért fontos, mert idén megújul a Harrier, és azt a padlólemezt kapja, amit a két év múlva érkező új Lexus RX is fog. A jelenlegi modellek nem ugyanarra a platformra épülnek (a Harrier az előző RAV4-ére, az RX az előző ES-ére), de a jövőben mindkettő a TNGA-K padlót kapja meg, azaz ugyanúgy a RAV4 és a Lexus ES rokonai maradnak, csak éppen ma már ők is platform-testvérek.

Innentől kezdve minden csak spekuláció volna – mert hát a Lexusnak mégis csak nagyobb motorok dukálnak, mint egy Toyotának, és helykínálatból is többet kell tudnia –, de a lényeg alighanem ugyanaz lesz. A TNGA-K platform jobb torziós szilárdságot, azaz sportosabb vezethetőséget, kényelmesebb rugózást és általában csendesebb üzemet jelent. Motorból egyelőre ugyanaz a kettő kerül az autóba, mint amit a RAV4 / ES is kínál: egy 2,0 literes benzines és egy 2,5-ös hibrid.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)