Jump to content

Javítható a LED?

2020. 03. 27. 18:46

Mi történik, ha kiég a LED-es fényszóró? Kicserélni nem tudjuk, de mehetünk így tovább?

Egyre megfizethetőbb és egyre több autómárka típusa kapható LED-es fényszórókkal. Azt már mind tudjuk, hogy a LED menő dolog, takarékosabb, szebb fénnyel világít és egész extrém trükkökre is képes, de mi van, ha betojik a rendszer? Meg lehet javítani háztáji módszerekkel? Cserélni kell az egész lámpát egy közepes vagyonért? És mit szól a rendőr a félszemű autóhoz? Megpróbáljuk megfejteni.

Miért szeretjük a LED-et?

A LED a halogénénél jellemzően magasabb színhőmérsékletű – 6000 Kelvin körüli – fénye az emberi szemnek jóval kellemesebb, talán mert közelebb áll a megszokott, természetes napfényéhez. Jobban is kezelhető a fénysugár – gondoljunk például a többek között a Mazdákban is alkalmazott mátrixos megoldásokra, ahol sok apró fényforrás adja a lámpatestből kilépő fénysugarat.

Ezek úgy vezérelhetők, hogy menet közben a szembejövő autót, illetve annak vezetőjét teljesen ki tudják árnyékolni, miközben az út többi pontját tökéletesen megvilágítja a lámpa. Emellett az emberi szem azonos fényerősség mellett világosabbnak is látja a LED hidegebb, kékesfehér színű fényét, mint a meleg fehéret.

Meddig bírják a LED-ek?

Elméletben a LED-es fényszóró örök darab, 20-50 ezer óra körül saccolják a LED-ek élettartamát, így a diódák tovább működnek, mint az autó maga. Persze ettől az előtte lévő elektronika még vidáman tönkremehet, de papíron a LED sokkal tovább bírja, mint a hagyományos izzó. Ja, és a hatásfoka is tízszer jobb, mint az izzóé, így ugyanazt a fényteljesítményt jóval kevesebb energiából is kihozza.

 

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)