Jump to content

Elektromos hiperautó

2020. 02. 19. 14:57

Mindössze 130 példányban készül majd a Lotus Evija, Nagy-Britannia első elektromos hipersportautója. Az Evija nem csak hajtásláncában hoz újat.

Vadonatúj formanyelvvel, az utcai Lotus modellek körében egyedülálló, egyetlen darabból készült, szénszálas monocoque vázszerkezettel mutatkozik be az Evija, a brit manufaktúra első villanyautója.

A kétszemélyes autóban az ülések mögött helyezkedik el a Williams Advanced Engineering által fejlesztett, 2000 kilowattos akkucsomag. Az akkuk könnyedén cserélhetők, így az autó lépést tarthat a fejlesztésekkel, illetve gyorsan ismét üzemkésszé tehető, ami lehetővé teszi a versenyfelhasználást.

Az autó megcélzott tömege mindössze 1680 kg, ami a (szintén fejlesztési célértékként megadott) 2000 lóerős összteljesítmény (a forgatónyomatéka 1700 Nm) mellett elképesztő. A szabad hasmagasság 105 mm.

A takarékostól a verseny üzemmódig ötféle hangolásban működtethető Evijának 3 másodperc sem kell ahhoz, hogy 100 km/órára gyorsuljon, végsebessége meghaladja a 320 km/órát. Álló helyzetből nem egészen 9 másodperc alatt gyorsul 300-ra az autó.

 

A speciális aerodinamikának, valamint a motorok és az akkumulátorok brutális hűtésének köszönhetően az autó hét percen keresztül vezethető folyamatosan versenypálya üzemmódban, padlógázon, teljesítményvesztés nélkül.

A visszapillantókat a kerékdobokba, illetve a tetőbe süllyesztett kamerák helyettesítik.

Az Evija nettó vételára 1,7 millió font, azaz 614 millió Ft, az érdeklődőktől negyedmillió fontos (90 millió Ft) előleget kér a gyártó. A gyártás 2020-ban indul.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)