Jump to content

Bezárhatnak az autódba?

2020. 01. 27. 21:23

A hétvégén csodálkoztunk rá arra, hogy valakinek mobilon kellett segítséget kérnie a rendőrségtől, mert nem tudott kiszállni az autójából.

Eljárást indított a rendőrség egy férfi ellen, aki egy napon álló autóba bezárt egy nőt Verőcén – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a rendőrség honlapján.

Az ügy előzménye, hogy vasárnap délben egy nő kért segítséget a rendőrségtől, telefonon azt mondta, hogy nem tud kijutni átforrósodott járművéből, mert az ajtók zárva vannak.

A verőcei rendőrök hamarosan megtalálták az autót, betörték az egyik ablakát és kiszabadították a nőt a forró utastérből. Az eddigi adatok alapján bűncselekmény gyanúja merült fel, ezért a váci rendőrkapitányság eljárást indított egy 24 éves férfi ellen.

Az esetről a hvg.hu is beszámolt, akkor még nem tudva, hogy a nőt bezárták a kocsiba. A cikkhez érkezett kommentek között megjelent, hogy mással is előfordult ilyen.

Kerestük az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol a nyomozásra hivatkozva nem árultak el részleteket az ügyről, így azt sem, milyen típusú volt az autó, amelyből kulcs, illetve távirányító nélkül nem lehet kiszállni, hiába is szeretne valaki.

Felhívtunk egy autózárszervizt is, ahol már közlékenyebbek voltak és elmondták:

Ford, Opel, Volkswagen modelleknél is van, ha kívülről távirányítóval – jellemzően dupla kattintással – teljesen zárják az autót, akkor belülről nem lehet nyitni az ajtókat. Egyiket sem.

Ha viszont valaki azért nem tudja belülről nyitni az ajtókat, mert a kulcsában/távirányítójában lévő elem lemerül, vagyis a jeladó nem működik, akkor ki tud szállni, mert ha gyújtást ráadja, onnantól nyithatóak az ajtók.

Úgy tűnik tehát, hogy bizony foglyul lehet ejteni valakit egy olyan autóban, amelyben a mechanikus ajtónyitó-szerkezet elé beépítenek valamilyen elektronikát, amely vezérli a nyitást vagy zárást.

Noha ez lopás vagy rablás elleni védelmet adhat, életvédelmi szempontból – mint a hétvégi verőcei eset is mutatja – nem tűnik a legoptimálisabbnak.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pexels.com)