Jump to content

Hidrogénes autók a tengerentúlon

2019. 12. 03. 16:20

Trevor Milton szerint a hidrogéncellás járművekben van a jövő, éppen ezért két új üzemanyagcellás nyergest is bemutatott Amerikában. Egyikükkel az európai piac meghódítására készül.

Trevor Milton lesz a haszonjármű-ipar Elon Muskja? Nem kizárt. Kedden showman-ként mutatta be a Nikola Motor Company úttörő újdonságait, amelyekről korábban többször is ízelítőt adtunk itt a Vezess hasábjain. A cég első embere az Arizona állambeli Scottsdale-ben a Budweiser legendás sörszekerén gurult be a közönség elé, nem véletlenül, hiszen ezt a sört az a Anheuser-Busch gyártja, amely 800 darab hidrogéncellás teherautót vásárolt a Nikola Motortól.

Szeretnénk mindent megváltoztatni a fuvarozási iparágban. A Nikola víziójának köszönhetően a világ tisztább és egészségesebb lehet” – mondta a megnyitón Milton, aki öt évvel ezelőtt saját pincéjéből indította útnak vállalkozását. Most már annyi prototípusa és terve van, hogy követni is nehéz. Talán épp emiatt hirdette meg a Nikola World 2019 elnevezésű rendezvényét, amit két naposra nyújtott és nem csak a világsajtót, hanem a szakmai közönséget is szerette volna elkápráztatni bemutatókkal, menetpróbákkal.

Bár a cég Tesla ellen indított peréről egy árva szó sem esett, az eseményen mindjárt két új nyerges vontatóról is lerántották a leplet. A Nikola Two lényegében a hosszútávú árufuvarozásra szánt Nikola One hidrogéncellás nyerges vontató nappali fülkés változata. Megtévesztő lehet azonban a fülke mögött található üzemanyagcella, amitől olyan hatást kelt, mintha hálófülkés lenne. Hajtáslánca ezer lóerős teljesítményre és 2712 newtonméteres nyomaték leadására képes. Az üzemeltetők háromféle teljesítményű – 500kWh, 750kWh és 1mWh – üzemanyagcellás rendszerrel választhatják a Nikolai Two-t.

A másik, európai piacra szánt Nikola Tre ugyanezt a hajtásláncot kapja meg, tehát a legfőbb eltérés leginkább a kabin méretében is kialakításában lesz. Mindkét nyerges vontató a gyári értékek szerint  800 – 1200 kilométeres hatótávra képes egyetlen feltöltéssel, vagyis a dízelmotoros változatokkal közel azonos távolság tehető meg velük tankolás után. Érdekes módon mind a Tre-ből, mind pedig a Two-ból készül elektromos változat is, elsősorban a városi, vagy regionális fuvarfeladatok ellátására. Ez nagy meglepetésnek számít, hiszen ezzel akár a Elon Musk orra alá dörgölhet a Nikolai Motor.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)