Jump to content

Újabb balhé robbanhat ki az autóiparban

2019. 10. 16. 20:08

Elég széles körű iparági részvétellel mehetett az alkatrészek árainak manipulálása.

Kartell alakításának gyanújával vizsgálatot indított több autógyártó ellen az Európai Bizottság annak kiderítésére, történt-e közöttük versenyellenes megállapodás az autóalkatrészek árazásánál – írja a portfolio.hu.

A gazdasági lap forrása szerint a Renault-val, a Nissannal, a PSA csoporttal, a Fiat Chryslerrel és a Jaguar Land Roverrel szemben folytat eljárást az Európai Bizottság annak kiderítése érdekében, hogy kartelleztek-e az autóalkatrészeik árazása során.
A gyanú szerint egy tanácsadó cég, az Accenture segítségével játszottak össze a gyártók, és emelték autóalkatrészeik árát legalább 25 százalékkal magasabbra.

Tavaly szeptemberben német gyártókkal szemben indult kartellezés gyanúja miatti eljárás, annak kiderítésére, történt-e közöttük versenyellenes megállapodás a motorok károsanyag-kibocsátását csökkentő technológiák fejlesztésében és bevezetésében.

Feltételezés szerint "az ötök" – a BMW, a Daimler, a VW, az Audi és a Porsche – mintegy kétszáz alkalmazottja a kilencvenes évek óta rendszeresen titkos munkacsoportokban folytatott egyeztetéseket a verseny kiküszöbölése érdekében.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)