Jump to content

Cél a fény felé

2019. 10. 14. 08:57

A nyaralások időszakának lezárása nem azt jelenti, hogy személyautónkat a következő szezonig elő sem vesszük. Autó nélkül sokan létezni sem tudnak, hiszen az egyetlen közlekedési eszközt jelentheti, és akár munkaeszköz is lehet. (X)

 

A biztonságos közlekedéshez nemcsak a sofőr érvényes vezetői engedélye, gyakorlata és tudása szükséges, hanem a közlekedési eszköz megfelelő felszereltsége, állapota is. Az OSRAM éppen emiatt hívja fel a figyelmet a fényszórók fontosságára.

Nemcsak idegesítő, de rettentő veszélyes a nem, vagy nem jól működő fényszóró. Az őszi és téli időszakban ráadásul még nagyobb jelentősége van a fényszóróknak. A köd, pár miatti nehezebb látási viszony, a napos órák csökkenése mind olyan tényezők, amelyek miatt fokozottan ügyelni kell az autó megfelelő állapotára, felszereltségére. Az OSRAM jelmondata „Több fény. Jobb láthatóság. Nagyobb biztonság.”

Míg sokan félnek a sötétben való vezetéstől, addig mások magabiztosan közlekednek akár 130 km/h-s sebességgel a sötét utakon is. Ekkora sebességnél azonban egy váratlan helyzet esetén a vészfékezés távolsága 125 méterre növekszik meg, és még ennél is nagyobb nedves úton vagy alacsony hőmérsékleten. A halálos balesetek kb. 50%-a éjszaka történik.
A tudomány fejlődésével az emberiség is hosszabb ideig él, ami azt jelenti, hogy egyre idősebb emberek is vezetnek. Életkoruknál fogva lehet rosszabb a látásuk, nehezebben reagálnak a fénymennyiség változására. Nekik különösen nagy szükségük van a jobb világításra. A rendszeres szemészeti vizsgálaton túl az autó izzóira is ügyelni kell.
Azt ugyan senki nem kedveli, ha a szemébe világítanak, de a jó látási viszonyoknak köszönhetően hamarabb reagálhatunk a váratlanul úton feltűnő vadakra, más közlekedőkre, vagy egyáltalán egyértelművé válhat még sötétben is, hogy milyen táblák vannak az út mentén. Ezek miatt nagy szükség van a fényszóró erős világítására.

A továbbfejlesztett izzók minden sofőr számára segítséget nyújtanak a jobb látás és láthatóság érdekében.

Minden úton közlekedő számára ugyanolyan fontos a biztonság, ezért felhívják a figyelmet arra, hogy nem szabad megvárni, amíg az izzók működésképtelenné válnak.

Teljesen természetes, hogy idővel romlik az izzók hatékonysága, így a fényszórók erőssége is, amely azt vonja maga után, hogy jóval kevesebb fényt bocsátanak ki. A szabványos, halogén fényszórók átlagosan 78 méterre világítanak, de ugyanezek a fényszórók három éves használat után már csak alig ötven méterre. Már az elhasználódás előtt cserélni szükséges az izzókat azért, hogy nagyobb biztonságban legyen minden közlekedő. A fényszórók hatékonyságának gyengülésével ugyanis nemcsak a saját életünket kockáztatjuk, hanem mindenki mást is. Azt is érdemes tudni, hogy ha az egyik izzó gyengül, akkor várhatóan a másik is fog.

A szakemberek nem véletlenül hívják fel a figyelmet az évszaknak, az időjárásnak megfelelő felszerelésekre, valamint arra, hogy minden fontosabb alkatrészt párban érdemes kicserélni. Az OSRAM is ugyanezt ajánlja, vagyis sose csak az egyik, elhasználódott izzót cseréljük, mert veszélyes, ha a fény mennyisége kiegyensúlyozatlan, nem megfelelően világítja meg az úttestet. Ez ugyancsak komoly veszélyforrás lehet minden közlekedőre nézve. Az új izzók több fényt bocsátanak ki magukból és a biztonság mértékét is növelik.

Az OSRAM alapelve erre épülve nem más, mint:

  • Tervezzen előre!
  • Az izzókat mindig párban cserélje!
  • Válasszon innovatív termékeket!

 Az OSRAM üzenete éppen ezért a fogyasztók és az üzleti célcsoport felé is: több fény, jobb láthatóság és nagyobb biztonság. A gépjárművek tulajdonosait, használóit a világítással kapcsolatos rövid, egyértelmű, közvetlen üzenetekkel (egyéb kommunikációs csatornákon) lehet hatékonyan elérni azért, hogy biztonságban közlekedhessenek az utakon. Ugyanakkor az üzleti oldalról is nagyobb, a világítással kapcsolatos szakértelem szükséges ahhoz, hogy a megfelelő termékeket tudják értékesíteni.

(Forrás: Szerkesztőség)