Jump to content

Lehet-e kamera az autón?

2019. 09. 07. 12:19

Nemrég döbbentem rá, hogy én tulajdonképpen bűnöző vagyok, mert nem törölgetem ötnaponta a fedélzeti kamera SD-kártyáját, meg nem matricáztam tele a kocsit, hogy kamera van benne.

A magamfajta egyszerű ember számára ez az egész adatvédelmi hiszti, a GDPR-nevű homályos izé nagyjából azt jelentette eddig, hogy egy csomó extra kattintást kell otthagynom a weboldalakon, amikor feljön az a hülye popup, valami adatvédelemről meg cookie-feltételekről, amit nyilván úgyse olvasok el én se meg alighanem más se. Na nem baj, kattintgatok, ha pár unatkozó EU-politikusnak ez kell, bár azért elég frusztráló olvasni a híreket arról, hogy miközben én szívok a felesleges rendszerüzenetekkel, a gigacégek továbbra is békésen kereskednek az adataimmal, még a személyes üzeneteimmel is.

Van egy másik terület is, ahol az adatvédelem mintha a a valóságtól teljesen elszakadva nem a békés polgárok érdekeit szolgálná, hanem épp ellenkezőleg: az autós fedélzeti menetrögzítő kamerák varázslatos világa. Pár napja kaptunk egy sajtóközleményt egy ügyvédi irodától, amely összefoglalta, hogyan is kellene ezeket a kamerákat, a dashcam-eket szabályosan használni. A Bán-Karika Ügyvédi Társulás írása szerint, illetve hát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) szerint van néhány sarkalatos pontja a fedélzeti kamerák használatának:

  • A képfelvételek nem lehetnek kimagaslóan jó minőségűek (azaz: pár képkocka rögzítése másodpercenként, alacsony felbontással), és nem rögzíthetnek folytonos mozgást;
  • a felvételeket alapvetően 5 munkanapig lehet megőrizni úgy, hogy ahhoz más ne férjen hozzá;
  • a videók elkészítésén és tárolásán kívül minden más műveletet (például nyilvánosságra hozatal) már a vonatkozó adatvédelmi jogszabály rendelkezései szerint lehet teljesíteni. A nyilvánosságra hozatal kapcsán ki kell emelni, hogy ilyen esetben a felvételen látható arcképeket és rendszámokat (mint személyes adatokat) előzetesen felismerhetetlenné kell tenni.

Ezen felül pedig még valószínűleg fel is kellene matricázni az autót, hogy már messziről látni lehessen: ebben a kocsiban épp videokamera üzemel. Hát akkor ennyi, bűnöző vagyok: a kamerám folyamatos videofelvételt rögzít HD-ben, az SD-kártyát pedig nem formázom minden használat után. Így hiába írja felül újra az eseménytelen felvételeket a kamera, biztos, hogy van a kártyán jó pár nem ötnapos, de öthónapos felvétel is az esemény hatására (nagy gyorsulási érték, hirtelen fékezés, kátyú) külön mappába mentett vagy általam kézzel külön rögzített felvételek között. De sőt: már töltöttem fel a netre is érdekes közlekedési szituációról videót. Kész, vége, lehet jönni a bilinccsel.

 
 
(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)