Jump to content

Így vezetnek a magyarok

2019. 04. 27. 14:28

Összességében a sofőrök közel 70 százaléka elismerte, hogy szokott a megengedettnél gyorsabban menni.

A KSH adatai szerint a balesetek 31 százalékát a gyorshajtás okozza. Kérdés persze, ki és mikor, milyen körülmények között hajt gyorsan, mi az a tényező, amely az autósokat gyorshajtásra ösztönzi, milyen külső körülmény vagy belső indíttatás okozza a szabályszegést. A K&H elvégzett egy kutatást, ennek egyik eleme volt annak a vizsgálata, hogy az autósok milyen arányban tartják be a közlekedési szabályokat, ezen belül is a sebességkorlátozásokat – írja a felmérésről a kreszvaltozas.hu.

A kutatás során megkérdezettek 79 százaléka szerint a magyar autósok a sebességhatárra, illetve 84 százalék szerint a vezetés közbeni telefonhasználatra vonatkozó előírásokat nem tartják be a leginkább. A kutatásban részt vevők 67 százaléka ismerte be, hogy a sebességhatárt ő maga sem mindig tartja be, ebből 12 százalék szerint ez gyakran előfordul vele.

57 százaléka a megkérdezetteknek saját bevallása szerint lakott területen belül betartja az 50 km/órás sebességhatárt. A magasabb jövedelműeknek azonban csak a 47 százalékára igaz ez. Az autósok 40 százaléka 51-60 km/óra sebességgel közlekedik lakott területen, 3 százalékuk pedig 60 km/óránál is gyorsabban megy.

Lakott területen kívül, ha 90 km/óra a sebességkorlátozás, azt a megkérdezett autósok 49 százaléka tartja be, 7 százalékuk több mint 100 km/óra sebességet mondott. Fordul némileg a kocka az autópályák viszonylatában. Nagyon sokan, az autósok 38 százaléka 120 km/óra sebességgel, vagy még annál is lassabban megy, tehát nem használják ki az autópályákra vonatkozó megengedett 130 km/óra sebességhatárt.

A K&H felmérése szerint a nők óvatosabbak: 48 százalékuk vezet a megengedettnél jelentősen lassabban, míg a férfiak esetében ez csak 30 százalékukkal fordul elő. A sofőrök 5 százaléka viszont 140 km/óránál is gyorsabban megy az autópályákon. A kutatás szerint az autósok 18 százaléka használt már valamilyen eszközt a sebességmérések előrejelzésére, leginkább okostelefonos alkalmazást. Jellemzően a férfiak részesítik előnyben ezeket a módszereket, az okostelefon-alkalmazást 23 százalékuk hívta már segítségül, míg a nőknek csak 11 százaléka.

A felmérés készítői kíváncsiak voltak arra is, hogy a gyorshajtás ellen más országokban hatékonyan alkalmazott átlagsebesség-mérésről mi a véleménye a felmérésben részt vevőknek. Ebből a szempontból megosztott az autósok véleménye: 56 százalékuk jó ötletnek tartja, 44 százalékuk azonban jobbnak látja, ha Magyarországon nem vezetik be.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)