Jump to content

Toyota Altona H2

2019. 04. 10. 19:14

A Toyota 2017-ben kivonta Ausztráliából gyártótevékenységeit. Mégsem marad parlagon az egykori autógyár: a Toyota hidrogén tudásközponttá alakítja azt át.

Ausztrália jelenleg sehol nincs a hidrogén alapú közlekedés terén, ám lassúságuk nem jelent érdektelenséget: a kontinensnyi ország feltett szándéka, hogy rövid távon a világ első számú hidrogén exportőrévé lépjen elő. Ebben segítheti őket az a világelső szabadalom, amellyel ammóniává alakítják át a hidrogént, majd abból vissza: ez lehetővé teszi a hidrogén gazdaságos és biztonságos szállítását.

Nem véletlen, hogy a Toyota is létrehozza a maga H2-központját, méghozzá pont abban a Victoria államban, ahonnan hamarosan megkezdődik a világ első hidrogén exportja. Másfél milliárd forintnak megfelelő összeget fordítanak az egykori altonai gyártóüzem átalakítására: az oktatási és képzési központ még az idén megnyílik, a hidrogén gyártó és töltő infrastruktúra 2020-tól üzemel.

A Toyota tavaly megkezdte a Mirai hidrogén üzemanyagcellás szedán nyilvános közúti tesztjeit; a kedvező tapasztalatok nyomán további két hónapot kapott a projekt, így öt hónapon át használhatja az autót az ausztrál nagyközönség.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)