Jump to content

Lassúságért is büntetnek

2019. 03. 11. 15:17

Akadnak olyan útszakaszok és közlekedési helyzetek, ahol a túl alacsony tempó jelentheti a legnagyobb balesetveszélyt.

A KRESZ-ben többféle sebességhatár is definiálva van, így például – remélhetőleg – minden autós kívülről fújja, hogy hazánkban lakott területen belül 50, azon kívül 90, autóúton 110, autópályán pedig 130 km/h a legnagyobb megengedett sebesség. Az ennél nagyobb sebességgel robogók pedig kisebb-nagyobb pénzbírságokra számíthatnak.

Ezzel mindenki tisztában van, azzal viszont kevésbé, hogy sok helyen minimális sebességek is elő vannak írva. Alapvetés például, hogy autópályára csak olyan jármű hajthat fel, amely sík úton önerőből képes 60 km/h tempóval közlekedni. Ami nem azt jelenti, hogy autópályán nem szabad 60-nál lassabban haladni, hiszen az aktuális forgalmi helyzetek, illetve az időjárási körülmények miatt előfordulhat, hogy csak ennél alacsonyabb sebességgel lehet közlekedni.

Egyes helyeken "kötelező legkisebb sebesség" meghatározású kék táblákkal is találkozhatunk. Ezek a táblák azt jelzik, hogy az úton legalább a táblán megjelölt sebességgel kell haladni – kivéve ha ez a sebesség az út-, a forgalmi, az időjárási vagy a látási viszonyok miatt a személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztetné. A jelzőtábla hatályát csak a "kötelező legkisebb sebesség vége" tábla oldja fel.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)