Jump to content

Ennyivel mehetnek a Volvo-k

2019. 03. 07. 19:22

2020-tól egyetlen új Volvo sem fog tudni gyorsabban menni 180-nál. A módosítás a cég közlekedésbiztonsági harcának része, ugyanakkor az elektromos közlekedés előkészítésében is szerephez juthat.

A gyorshajtás (valamint az ittas vezetés és a figyelemelterelés) a súlyos sérüléssel járó vagy halálos kimenetelű balesetek egyik leggyakoribb kiváltó oka, mondja kutatásokra hivatkozva a Volvo, ezért 2020-tól 180 km/órában korlátozza járműveinek végsebességét.

 
A limit vélhetően világszerte érvényes lesz, és annak fényében, hogy hamarosan Németországban is eltűnhetnek a sebességkorlátozás nélküli útszakaszok, inkább elméleti, mint gyakorlati jelentőségű – Japánban például 1988 óta nem értékesíthető 180 km/óránál gyorsabb autó.
 
Ugyanakkor a korlátozásnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez is köze van: a sebesség emelkedésével egyre nagyobb mértékben nő a légellenállás, és ezért több energiát emészt fel a haladás. A villanyautóknál nem véletlenül korlátozzák a gyártók 180-200 km/óra környékére a végsebességet: a technológia eleve csekély hatótávolsága drasztikusan csökkenthet a sebesség emelkedésével.
(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)