Jump to content

A klíma miatt lesz korlátozás a német autópályán

2019. 01. 23. 10:44

A német klímatörvény-tervezet veszélybe sodorhatja a korlátozás nélküli autópálya-szakaszok létezését. Más áldozata is lesz a légszennyezés csökkentéséért vívott harcnak.

Az európai uniós emissziós szabályozásoknak megfelelni igyekvő Németország hamarosan meglépheti a leginkább kézenfekvő, mégis legellentmondásosabb korlátozást: a klímaváltozásról szóló törvényt előkészítő bizottság közlekedési részlege szerint be kell tiltani a korlátozás nélküli száguldozást a német sztrádákon.

A Reuters szerint 1990 óta változatlan szinten áll a németországi közlekedési iparág károsanyag-kibocsátása, ami hamarosan kiverheti a biztosítékot Brüsszelnél. Komoly bírságokra számíthat Berlin, ha nem lépnek valamit.

Egyelőre még csak javaslatok születettek, ám ezek jó néhány radikális változtatást szorgalmaznak: a sebességkorlátozás általános bevezetése mellett megszüntetnék a dízelek adótámogatását, 2023-tól radikálisan emelnék az üzemanyagadót, valamint kvótát írnának elő a gyártóknak hibrid és elektromos autók eladásaira.

A javaslatok egyelőre vázlatosak, azokat márciusban tárják a német kormány elé, hogy bekerüljenek a még 2019-ben hatályba lépő klímaváltozási törvénybe.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)