Jump to content

Vége a kerékbilincsnek, elviszik az autót

2019. 01. 17. 09:18

Szinte teljesen eltűnt a kerékbilincselés Budapesten, egy év alatt 97 százalékkal csökkent a FÖRI által felszerelt büntetővasak száma. Helyette hatékonyabb módszert alkalmaznak egyre többször a Fővárosi Önkormányzat közteresei: elszállítják az autókat, ami a szabálytalankodóknak legalább duplaannyiba kerül. Ennek ellenére a FÖRI bírságbevételei e kettőből jelentősen csökkentek 2018-ban.

Szinte teljesen felhagyott a kerékbilincseléssel Budapesten a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), 2018-ban mindössze 84 alkalommal szereltek fel kerékbilincset szabálytalanul parkoló autókra, szemben a 2017-es 2979 alkalommal – derül ki a Vezess által kikért adatokból. Ez nagyjából 97 százalékos csökkenés.

„A járműelszállítási tevékenység egyfajta paradigmaváltás eredményeként is hangsúlyosabb szerepet kapott az elmúlt években. Arra törekszünk, hogy a szabálytalanul várakozó járművek elszállításával a kialakult problémát – azaz a forgalmi zavart kiváltó állapotot – mielőbb megszüntessük, és ne ’konzerváljuk’. Ennek a megközelítésnek a közvetlen és egyértelmű következménye, hogy a FÖRI kerékbilincselési tevékenysége lényegében minimálisra csökkent” – válaszolta kérdésünkre a FÖRI.

A váltás eredménye a másik oldalon is tisztán látszik, 2018-ban 2680 alkalommal szállítottak el szabálytalanul várakozó járművet a 2017-es 2381 alkalommal szemben. Nem olyan látványos a változás, mint a kerékbilincselések számának csökkenésénél, de itt év közben vett lendületet a FÖRI. A Vezess információi szerint az eddigi két lopósautó mellé tavaly vásároltak egy harmadikat is.

Nem igazán kell magyarázni, és józan ésszel könnyű belátni, hogy pl. a forgalmat akadályozó, járdára parkolt stb. személyautók elszállítása a lebilincselésük helyett sokkal célra vezetőbb módszer. Ráadásul sokkal jobban fáj a szabálytalankodónak is:

  • 20 ezer forint a személyautók elszállítási költsége Budapesten, plusz minden egyes nap után 1200 forint tárolási díjat is kell fizetni,
  • ezzel szemben 11.500 forint a kerékbilincs leszedésének a költsége.
(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)