Jump to content

Infók az új Aston Martinról

2018. 11. 05. 22:38

A kékvérű brit gyártó készülőben lévő sportkocsija közel 1 milliárd forintba fog kerülni.

Jó ideje nyílt titok, hogy az Aston Martin és a Red Bull Advanced Technologies közösen fejleszt egy új generációs sportkocsit, melyet sokáig egyszerűen csak AM-RB 001 néven emlegetett mindenki, és egy ideje már azt is tudni róla, hogy a végleges neve Aston Martin Valkyrie. Most pedig három hivatalos fotót is nyilvánosságra hoztak a McLaren Speedtail és a Mercedes-AMG One riválisának szánt újdonságról.

A mindössze 150 példányban gyártandó Valkyrieben egy 6,5 literes lökettérforgatú, V12-es szívómotor kap helyet, melyről az azt fejlesztő Cosworth nemrégiben azt posztolta a Twitteren, hogy a világ legerősebb turbó, illetve kompresszor nélküli motorjaként 1 145 lóerős lesz. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt a teljesítményt vélhetően az F1-ből érkezett elektromos rásegítéses KERS rendszerrel tudja a technika, de még ez esetben is mintegy 1 000 lóerős maga a benzinmotor.

A mintegy 910 millió forintos listaárú Valkyrie esetében a fejlesztők korábban 400 km/h-s végsebességről tettek említést, de ami talán ennél is érdekesebb, hogy a kocsival várhatóan kevesebb mint 10 másodperc alatt lehet majd állóhelyzetből 320 km/h-s tempóra gyorsítani.

Az Adrien Newey által tervezett, mindössze 1 030 kilogramm tömegű jármű tradicionálisan nagy hátsó szárny nélkül is hatalmas leszorítóerővel kecsegtet, ami kanyarokban állítólag akár 4,5 G-s oldalgyorsulást is lehetővé tesz. Összehasonlításképp, a McLaren P1 e tekintetben "csak" 2 G-re képes.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)