Jump to content

Mit fejleszthet a Toyota?

2018. 09. 30. 20:55

Gigantikus, kinyitható drón vázlatait tette közzé a Toyota; vajon tényleg repülő autót fejleszt a japán óriás?

A közelmúltban a Toyota támogatásáról biztosított egy japán start-up vállalkozást, akik repülő autót szeretnének piacra dobni a 2020-as tokiói olimpiára. A nyitóképünkön látható szerkezet meglehetősen esetlen, de talán pont ez adta az ihletet a Toyota saját fejlesztéséhez, amelyet a héten tett közzé a svájci szabadalmi hivatal, ahol a koncepciót bejegyeztették.

A konstrukció meglehetősen merész: a karosszéria tetejéből négy kar nő ki, a lefelé mutató rudak végén vannak a kerekek. Agymotor hajtja őket, kormányozni az egyes kerekek fordulatszámának változtatásával lehet – a munkagépeknél megszokott skid-steer rendszert remélhetőleg finomabbra hangolják, mire (azaz ha egyáltalán) sorozatgyártásba kerül a jármű.

Amikor repülni szeretnénk, a karok felemelik a kerekeket, a keréktárcsából légcsavar bújik elő, és az agymotorok felemelik a levegőbe a járgányt – elvileg.

Az egész szerkezet inkább hasonlít egy összecsukható drónra, mint klasszikus repülő szerkezetre, de a közelmúltban bemutatott Audi / Airbus kooperáció is hasonló elvre épült, kivéve, hogy ott csak a karosszéria fix, a futómű és a propellerek leszerelhetők, cserélhetők.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)