Jump to content

A Bugatti és a sebesség

2018. 09. 14. 18:14

A Chiron nemcsak erős, hanem elképesztően gyors is, de a gyártó nem a végsebességre koncentrál.

A Koenigsegg Agera RS-sel a közelmúltban 458 km/h-s új sebességrekordot állítottak fel, és nemrégiben a 480 km/h végsebességűnek ígért Hennessey Venom F5-ről, illetve a hasonló tempóra képes SSC Tuataráról is lehullott a lepel.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy az 1500 lóerős Bugatti Chironnak vajon mekkora lehet a végsebessége? Nos, a Chironnal jelenleg maximum 420 km/h-val lehet száguldani, ugyanis a végsebességét erre a szintre korlátozza az elektronika, de egyértelmű, hogy a kocsi ennél gyorsabban is tudna menni.

A Bugatti valamiért nem kívánja megejteni a Chiron igazi végsebességtesztjét, mindenesetre Stefan Winkelmann, a cég első embere a napokban azt nyilatkozta, hogy a Chiron könnyedén mehet 440-nel vagy 450-nel. Emberünk szerint azonban a Bugatti számára ma már nem a minél nagyobb végsebesség hajhászása a fontos, hanem sokkal inkább az általánosságban véve vett dinamikus haladás.

Utóbbi ékes bizonyítéka a nemrégiben leleplezett, mintegy 1,6 milliárd forintos Chiron Divo, mely ugyan csak "szerény" 380 km/h végsebességre képes, de a normál Chironnál dinamikusabb viselkedésű, és a sofőr számára minden korábbinál jobb vezetési élménnyel szolgál.

(Forrás: hvg.hu / fotó: Bugatti)