Jump to content

Koenigsegg Ragnarok

2018. 09. 02. 21:53

Ha új Koenigsegg modell érkezik, ott legalább ezresével mérik majd a lóerőket. Ez a hagyomány a jövő évi Genfi Autószalonon sem szakad meg, ahol a tervezők az Agera utódjáról rántják le a leplet. A Ragnarok a legfrissebb információk szerint 1440 lóerővel kezdi meg pályafutását, hogy aztán később a különleges változatokkal még feljebb srófolja majd a lécet.

A Koenigsegg Agera RS rengeteg csúcsot döntött meg, melyek közül talán a leggyorsabb 0-400-0 sprint és a sebességrekord a legkiemelkedőbbek. Természetesen már rég elkelt az összes példány a kivételes svéd sportautóból, és elkészült a két utolsó darab is, melyek a Final Edition sorozaton belül a Thor és a Väder neveket kapták – őket láthatják cikkünk képein.

Nem csak az új modell nevében, hanem a gyorsulása tekintetében is elszabadul a világvége, amiről hibrid hajtásrendszer gondoskodik. Az alapokat a gyártó bőven 1000 lóerő feletti teljesítményű, 9000-ig forgó 5,0 literes V8-asa szolgáltatja, amelyhez egy elektromos rendszer még bő 100 lóerőt dob majd hozzá. Az így előálló 1440 lóerős teljesítmény nagyságrendileg 1440 kilogrammos menetkész tömeget mozgat majd, az észvesztő menettulajdonságok tehát garantáltak lesznek. Persze az is lehet, hogy ezek a pletykák nem bizonyulnak igaznak, és hibrid rendszer nélkül marad az 1400 lóerő alatti teljesítmény, amihez viszont annyival kisebb tömeg is társul.

Sokat szerencsére már nem kell várni az abszolút igazságra: a márciusi Genfi Autószalonon jön el a Ragnarok, ezzel együtt pedig újabb rekordok hada a Koenigsegg számára.

(Forrás: autopult.hu / fotó: autocar.co.uk)