Jump to content

Az első Porsche Macan

2018. 09. 01. 20:35

Elképesztő mennyiségű Porsche Macan készül és a nagy részét kínai vásárlók veszik. A helyi piacon ráadásul tarol a négyhengeres belépőmodell.

A nyár közepén Sanghajban mutatkozott be a Porsche Macan frissített változata, melynek bár jót tettek a jelenlegi arculathoz igazodó változtatások, sok szükség nem volt rájuk, ha azt nézzük, hogy mennyire népszerű a modell. 2014-es bemutatkozása óta 350 ezer példány talált belőle gazdára, a tavalyi 246 ezer eladott Porschéból pedig 100 ezret a Macan tesz ki. Összehasonlításképp a vállalat ikonikus sportkocsijából, a 911-esből 32 ezer példány kelt el, a belépő sportautó 718-asból 25 ezer.

Amikor megkezdődött a Porsche Macan gyártása, akkor évi 40 ezres darabszámmal terveztek, azonban ennek több mint a duplája, 90 ezer kis Porsche SUV készül évente. A Lipcsében található gyárban pedig most készült el az első vásárlóhoz szállítandó darab. A mambazöld fényezésű Macant egy kínai vevő rendelte meg, ami egyre fontosabb piac a Porsche számára is. Kínában többet vesznek, mint az Egyesült Államokban.

Különösen népszerű a belépőmodell a Macanból, így az első példány is 2 literes, négyhengeres turbós benzinmotorral szerelt darab lett. Ez tényleg a lehető legszerényebb Porsche, amit ma kapni lehet. A motor 252 lóerőt teljesít, mellé 370 Nm nyomatéka van. Álló helyzetből 100-as tempóra 6,7 másodperc alatt gyorsítja a kis SUV-t, a végsebessége 229 km/óra.

(Forrás: vezess.hu / Fotó: Porsche)