Jump to content

Francia-német konfliktus

2018. 08. 24. 01:29

A nyomozók szerint egy német ügyész nem adott ki nekik több, az üggyel kapcsolatos dokumentumot.

Újabb, cseppet sem nyugodt fejezetéhez érkezett a dízelbotránnyal kapcsolatos nyomozás: a francia nyomozó bírók három hivatalos dokumentumot kértek ki a braunschweigi ügyésztől, de a kérelmek egyike sem járt sikerrel – írja a Portfolio. A párizsi ügyész két bírósági vizsgálatot indított az ügyben még 2016-ban és 2017-ben, a dízelbotrány kirobbanását követően.

Németország nem cáfolta a dokumentumok kiadásának megtagadását, de az elutasítást azzal magyarázták, hogy a nyomozás elemeivel kapcsolatos kommunikáció súlyosan megzavarná munkájuk előrehaladását.

A francia civil felpereseket képviselő ügyvéd, Emmanuel Ludot szerint ez az érvelés elfogadhatatlan. Szerinte ezzel a lépéssel Berlin egyszerűen ellenőrzés alatt próbálja tartani a "robbanásveszélyes" ügyet, amelynek következményei katasztrofálisak lehetnek Németország számára.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 2015 szeptemberében hozta nyilvánosságra, hogy a Volkswagen manipulálta az általa gyártott motorokat, hogy azok minél jobb eredményt érjenek el a károsanyag-kibocsátást mérő teszteken. Amikor a csalás kiderült, az ügy világszerte nagy port kavart.

Franciaországban várhatóan ősszel jelenik meg a dízelbotrányt feltáró szakértői jelentés. Az autógyártó a német igazságszolgáltatás felé júniusban elismerte felelősségét, és kötelezettséget vállalt az egymilliárd eurós bírság kifizetésére.

(Forrás: hvg.hu, Portfolio.hu / fotó: Volkswagen)