Jump to content

Újabb helyeken kell fizetni Budapesten

2018. 05. 31. 14:12

Új parkolási fizetőövezeteket jelölnek ki a Fővárosban és számos helyen felemelik az eddigi díjakat.

A 25 igennel, 2 nem szavazat ellenében döntöttek a parkolást is szabályozó fővárosi közgyűlési rendelet módosításáról szerdán a képviselők – tudatta az MTI.  E szerint új parkolási fizetőövezeteket alakítanak ki és emelkedik a várakozási díj több helyen. Van jó hír is: az állatkertnél csökkennek a parkolási díjak. A beterjesztő polgármesterek általában arra hivatkoztak, hogy a helyi lakosok nem tudnak parkolni, mert az ingázók töltik meg a szabad helyeket.

A testület az újbudai önkormányzat javaslatára módosította a XI. kerületiparkolási szabályozást, amelynek alapján várakozási övezetbe vonják az Egry József utcát, a Bocskai út – Karolina út – Villányi út – Tas vezér utca által határolt területet, a Gellérthegy teljes kerületi részét, az őrmezői lakótelepet, a kelenföldi városrészt – azaz a Szerémi út – Galvani utca – Andor utca – Egér út – vasút – Hamzsabégi út által határolt területet -, valamint az Infopark területét, de a Warga László út nem kerülne az övezetbe. Továbbá a Műegyetem rakparton is várakozási díjfizetést vezetnek be.

A közgyűlés emellett hozzájárult ahhoz is, hogy a kerület emelje a parkolási fizetőövezetek díjtételeit: ott, ahol eddig óránként 350 forintot kellett fizetni, a jövőben 440 forintot kell, ahol pedig eddig 175 forint volt, ott óránként 265 forintra emelkedik a parkolás díja.

Zuglóban a kerületi önkormányzat javaslatára parkolási díjat vezetnek be a Mexikói út – Kacsóh Pongrác út – Kassai tér – Szikszó park – Lőcsei út – Telepes utca – Fűrész utca – Csömöri út – Lőcsei út – Bosnyák utca – Fűrész utca – Szugló utca – Lőcsei út – Egressy út – Nagy Lajos király útja – Thököly út által határolt területen is.

A Kerepesi út – Vezér utca – Ond vezér útja – Örs vezér tere – Bánki Donát utca – Padlizsán utca által határolt területen az eddigi óránkénti 175 forint helyett 265 forintot kell majd fizetni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója javaslatát elfogadva a közgyűlés az Állatkerti körúton a várakozás díj csökkentéséről döntött. Ezek szerint az Állatkerti körúton a ligeti főszezonban óránként 265 forintot, a holtszezonban óránként 175 forintot kell majd fizetni a parkolásért.

Döntöttek továbbá a Városliget teljes területére óránként 350 forintos parkolási díj bevezetéséről is döntöttek.

A testület az V. kerületi polgármester javaslatára döntött arról is, hogy a kerület nagy részét lefedő, óránként 440 forintos díjtételű várakozási övezetben a jövőben 525 forintot kell majd fizetni. Az id. Antall József rakparton az eddigi 265 forintos óránként díj 350 forintra emelkedik.

XII. kerületi polgármester kezdeményezésére a Böszörményi út – Királyhágó utca – Alkotás út – Márvány utca – Győri út – Avar utca – Hegyalja út – Jagelló út által hatolt területen este hat óra helyett nyolc óráig kell a jövőben fizetni a parkolásért.

II. kerületi önkormányzat javaslatára a Széll Kálmán tér – Szilágyi Erzsébet fasor – Trombitás utca – Garas utca – Marczibányi tér – Keleti Károly utca – Margit körút által határolt területen szintén este nyolc óráig kell majd fizetni a várakozásért.

ferencvárosi polgármester kezdeményezésére a Ferenc körút – Üllői út – Haller utca – Soroksári út – Déli Határoló út – Gizella sétány által határolt terület, beleértve – a Ferenc körút kivételével – a határoló utakat és tereket, óránként 350 forintos díjtételű várakozási övezet lesz.

Az új szabályozás július közepén lép majd hatályba.

Tarlós István főpolgármester elmondta, ha még egyszer megtörténik az, ami az ellenzéki vezetésű Zuglóban, hogy egy kerület kezdeményez valamit, ami a lakosság jó részének szemszögéből negatívum, majd arra hivatkozik, hogy ezt tulajdonképpen a fővároson kell számon kérni, akkor tesz egy olyan előterjesztést, amelyben a fővárosban nulla forintban javasolja meghatározni a parkolási díjakat.

(Forrás: vezess.hu)