Jump to content

Erősebb motorral frissülhet hamarosan a Mazda MX-5

2018. 04. 30. 11:46

Mazda MX-5 az autózás világának egyik legendája, ami ráadásul nem hatalmas teljesítményével, exkluzivitásával vagy drágaságával tudott bekerülni ebbe a körbe, hanem az általa nyújtott élmények miatt. A jelenleg futó generáció sem lóg ki ebből a sorból: 131 vagy 160 lóerős szívómotorral érhető el a roadster, de így is igazi élményhajhász. Egy kis plusz erő azonban sosem árt, és egyre több forrásból lehet arról hallani, hogy a hamarosan esedékes frissítés alkalmával a teljesítmény is növekedni fog.

A legfrisseb hírek egy a kanadai kereskedőktől kiszivárgó dokumentumra alapozzák feltételezéseiket, melyeken konkrét adatok szerepeltek a hamarosan frissülő MX-5-tel kapcsolatban. Ezek alapján az erősebbik, kétliteres egység a jelenlegi 160 tagú ménes helyett 184 lóerőt kínál majd, míg a csúcsnyomaték 4 Nm-rel, 204 Nm-re növekszik. Ezzel együtt a hírek szerint a mérnökök egy kettőstömegű lendkereket is beépítenek az erőforrásba, és több módosítást is végrehajtanak.

A plusz 24 lóerő bizony jócskán érezhető lehet majd, hiszen az MX-5 alig több mint 900 kilogrammos súlyához viszonyítva ez nagy előrelépés – még ha az erőforrás valamivel nehezebb is lesz majd. A változtatásoknak köszönhetően nem csak teljesítménynövekedést, hanem kulturáltabb működést is kapunk, míg a jobb hangszigetelésről az átalakított vászontető gondoskodik majd. A kipufogó sem marad érintetlenül, ami még izgalmasabb dallamokkal kecsegtet.

Aminek nagyon örülünk, azok a tengelyirányban is állítható kormányról szóló hírek, amivel bizony sokak problémája oldódhat meg – főleg a magasabb sofőröké, akik eddig elég nehezen találták meg a megfelelő üléspozíciót. Ugyanakkor technológiai téren is fejlődhet az MX-5: tolatókamerát és városi vészfékrendszert ígérnek a hírek. Ha minden igaz, akkor még idén láthatjuk majd a frissített MX-5-öt, ami így teljesítmény terén túlléphet a 170 lóerős ikertestvéren, az Abarth 124 Spideren.

(Forrás: autopult.hu)