Jump to content

A Hilux sötét oldala: különkiadás az 50. születésnapra

2018. 04. 30. 10:31

Az év elején bemutatott, magas fényű jubileumi modell után most itt az 50 éves Toyota Hilux csillogást kerülő ünnepi kivitele.

A Toyota 1968-ban indította útjára a Hiluxot. A pickup mára legendává nemesedett, globális eladásai megközelítik a 20 millió darabot, és ezzel minden idők legnépszerűbb gépjárművei között tartjuk számon. Fennállásának ötven éve alatt a Hilux számtalan csodálatos és hihetetlen eredményt ért el – hogy csak kettőt említsünk, megjárta az Északi- és a Déli-sarkot is –, így fél évszázados jubileumára torta helyett valami sokkal izgalmasabbat: egy fenyegetően vagány különkiadást kapott.

A Hilux Invincible 50 Black Edition neve mindent elmond az autóról: Invincible, azaz legyőzhetetlen, és Black, hiszen krómozott kiegészítőit baljós matt fekete idomokra cserélték. Éjszínű a fülke mögötti bukókeret, a küszöbvédő elem és a fellépők, a korom árnyalatában játszanak nem csupán a kerékívtoldatok, de az öblükben forgó, 18 colos könnyűfém keréktárcsák is, és persze az első lökhárító védőbetétje sem a fényt visszaverő fajta. A komorságában is fenséges megjelenésre a platón műanyag védőbélés, az utasfülkében küszöbbetétek ügyelnek, az első oldalajtókon „Invincible 50” feliratú emblémák segítenek azonosítani a modellt.

A Black Edition azoknak készült, akik nem a külsőségekben, hanem mélyen legbelül keresik a fényt. Akik szerint a ragyogó képességeknek mégis vakító pompával illik megjelennie egy autó külsején, azok a januárban bemutatott Invincible 50 Chrome Edition különkiadásban találták meg a számításukat: az a verzió az itt felvonultatott matt fekete elemeket krómozott, illetve fényes fekete kivitelben tálalta – a magunk részéről nehezen tudnánk választani a kettő közül.

Műszaki szempontból nem is kell: a 2.4 D-4D dízelmotor legnagyobb teljesítménye 150 LE percenkénti 3400-as fordulatszámon, legnagyobb forgatónyomatéka 400 Nm 1600 és 2000/perc között, átlagos üzemanyag-fogyasztása (nem utolsósorban az alkalmazott start-stop technológiának köszönhetően) igazán kedvező 6,8 l/100 km, norma szerinti átlagos CO2-kibocsátása 178 g/km. A duplafülkés modell hasznos teherbírása 1115 kg, a legnagyobb vontatható tömeg 3,5 tonna.

(Forrás: vezess.hu)