Jump to content

Mostantól bármelyik BMW lehet elektromos

2018. 04. 26. 17:28

Sorozatgyártásra szánja első tisztán elektromos szabadidőjárművét a BMW. A korábbi i-modellekkel szemben az iX3 nem különálló fejlesztés, de ez csak izgalmasabbá teszi megjelenését.

Az X3-asba építette bele elektromos hajtásláncát a BMW, de nem akárhogyan: a technológia immár ötödik generációjába lépett, és az új csomag a villanymotort, a váltót és a vezérlést egyetlen házban helyezte el, ami egyszerűbb, univerzális beépíthetőséget eredményez. A hajtáslánc nem csak kisebb, de könnyebb is az eddiginél, és mindez együtt azt jelenti, hogy mostantól bármelyik létező modelljét könnyedén átalakíthatja elektromos vagy plug-in hibrid kivitelűre a BMW, főleg, mert az új generációs akkuk is kisebb helyen biztosítanak nagyobb kapacitást.

Jöhetnek tehát az első-, hátsó- vagy összkerékhajtású BMW villanyautók, de elsőként mégis csak egy szabadidőjárművet terveztek, és fognak hamarosan szériában is építeni, méghozzá Kínában.

A moduláris e-hajtáslánc a tanulmányautó esetében 270 lóerős, az akkucsomag 70 kWh kapacitású, ami a BMW szerint a jelenlegi legszigorúbb normák szerint is 400 kilométert meghaladó hatótávolságot jelent. Ez még azonban csak a kezdet: akár 150 kW-tal is tölthető az akku, így nem egészen 30 perc alatt teljes kapacitására hozható.

(Forrás: vezess.hu)