Jump to content

Volvo S90 Ambience koncepció

2018. 04. 24. 21:59

A Volvo teljes jogú tagja a prémium kategóriának, de van egy szegmens, ahova eddig még nem szállt be, ez pedig az Audi A8, a 7-es BMW és a Mercedes-Benz S-osztály által fémjelzett luxusautók köre. A svédek egyelőre nem is tervezik, hogy egy ilyen négykerekűt mutassanak be, de a Pekingi Autószalonra azért elvisznek egy érdekes koncepciót, amivel azt mutatják meg, hogy bizony ők is képesek lennének hozni a szintet.

Kínában mostanra már-már tradíció, hogy szinte mindenféle modellből készítenek nyújtott tengelytávú változatot, és ez alól az S90 sem kivétel. A svédek ráadásul egy háromszemélyes változatot is kínálnak Excellence néven, amely az első utasülés eltüntetésével kínál igazi „sofőrös autó” élményt a vásárlóknak. A svédek most erre tettek rá még egy lapáttal az Ambience tanulmánnyal, aminek modern megoldásai egytől egyig a jobb hátul ülő komfortszintjét hivatottak növelni.

A koncepció legnagyobb újdonsága egyértelműen az az összetett rendszer, amely többféle megoldással igyekszik elérni, hogy a hátul ülő hangulatának megfelelően utazhasson. A fő elemek egyértelműen a tetőn megjelenő különböző fények és minták illetve a kiváló Bowers & Wilkins hangrendszer, melyek beállítástól függően összedolgozva igyekeznek utánozhatatlan hangulatot varázsolni az utastérbe.

A hátul ülők egyébként egy okostelefonos applikáció segítségével váltogathatnak a különböző hangulatok között, mint például a „skandináv erdő”, a „sarki fények”, az „eső”, a „szigetvilág” vagy éppen a „hattyúk tava”. Mindemellett egy éjszakai és egy szabadság üzemmód is rendelkezésre áll – értelemszerűen míg előbbi a nyugalomra helyezi a hangsúlyt, utóbbi megpróbálja felpörgetni az utast. A Mercedes-Benz a mostanra már több modelljében is megjelenő ENERGIZING névre hallgató rendszerrel egyébként már korábban gondolt erre, de a Volvo azért igyekezett tovább gondolni a dolgot.

A különböző hangulatokhoz a prémium Bowers & Wilkins hangrendszer természetesen megfelelő dallamokkal is szolgál, ráadásul a fejtámlába épített hangszórók még kiemelkedőbb élményt kínálnak. Az egész csomagot a különleges illatosító teszi teljesé, amihez a svéd luxusmárka, a Byredo készítette el az illatanyagot, és mondanunk sem kell, hogy mindig a hangulatnak megfelelően választja meg a rendszer, hogy melyiket kell használnia. Nem csodálkoznánk, ha a Volvo ezt a megoldást szériában is elérhetővé tenné később, de ahogyan a háromüléses, nyújtott tengelytávú Excellence változat, úgy valószínűleg ez sem jut majd el Európába.

(Forrás: autopult.hu)