Jump to content

Skoda Kamiq

2018. 04. 24. 21:56

A kínai piac már most is a világ legnagyobbja, ráadásul a legyorsabban is fejlődik, így nem csoda, hogy a nagy autógyártók igyekeznek a távol-keleti ország vásárlóinak kedvére tenni. Így van ezzel a Škoda is – illetve a Volkswagen konszern többi márkája is –, hiszen a csehek most egy vadonatúj crossovert mutattak be Kamiq néven, ami sajnos Kína kiváltsága marad majd.

Nem meglepő, hogy a Škoda számára is fontos Kína, hiszen a cseh márka csak tavaly 325 ezer autót adott el, amivel a legnagyobb piacává vált a gyártónak. Ezt a számít pedig 2020-ig 600 ezerre szeretnék feltornázni, aminek a titka a Távol-Keleten is az SUV-k hajszolása. Ennek megfelelően a Škoda most bemutatta a Kamiqot, ami a Kodiaq és a Karoq alá sorol be méretben, de mindeközben minőségben is valamivel gyengébb teljesítményt nyújt, mint az Európában is elérhető testvér.

Pontos adatok egyelőre nincsenek, így a méretek és az alapok sem tisztázottak, de külföldi források szerint a Kamiq nem a gyártó modernebb, MQB platformjára épül, hanem a kínai modelleknek szánt PQ padlólemezre. Mindenesetre nem a Kamiq lesz az egyetlen SUV, amit a csehek kizárólag Kínában dobnak piacra, ugyanis hamarosan újabb crossoverek is érkeznek majd a kínálatba. Európában azonban ezek nem lesznek elérhetők, de azért hozzánk is érkezik majd egy kisebb modell, méghozzá a Vision X koncepció sorozatgyártású változatának képében, ami modernebb lesz, mint a most bemutatott Kamiq.

Visszatérve az újdonságra: formákat tekintve semmi meglepő nem fogad minket, leszámítva talán azt, hogy ezúttal nem a Kodiaqnál és a Karoqnál alkalmazott kettős fényszórót választották a gyáriak, de ennek ellenére is vérbeli Škoda lett a Kamiq, a márka minden jellegzetes vonásával együtt – habár már első ránézésre is valamivel egyszerűbbnek tűnik az autó, mint testvérei. Az utastérben szintén a jól ismert formák és megoldások köszönnek majd vissza, noha belülről egyelőre csak egy skicc áll rendelkezésünkre.

A motortérben jó eséllyel a gyáriak egyliteres és 1,5 literes benzines erőforrásai kapnak majd helyet, de erről csak később lesz pontosabb információ – noha számunkra sajnos nincs is jelentősége. A Kamiq egyébként a képek alapján Európában is képes lehetne helyt állni, de ha valaki mindenképpen kisebb Škoda crossovert szeretne, akkor mi amúgy is inkább megvárnánk a Vision X jövőre érkező szériaváltozatát, ami valószínűleg sokkal inkább az öreg kontinens vásárlóinak igényeire lesz szabva.

(Forrás: autopult.hu)